BKMKIK 2024 kicsi

Hulladékgazdálkodási workshopot tartottak

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara bajai képviselete workshopra várta a meghívott vállalkozókat március 26-án. A téma a hulladékgazdálkodás, a fenntarthatóság volt.


A tájékoztató előadást a Green Tax Service Kft. ügyvezető igazgatója, Sztruhár Imre tartotta. A Green Tax Service Kft. a környezetvédelmi termékdíj-tanácsadás egyik meghatározó piaci szereplője. A workshopon a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerről, illetve a küszöbön álló kötelező visszaváltási rendszerről esett szó.

- Az előadás célja, hogy felkészítsük a vállalkozókat a piaci előadási tanácsadói díjak töredékéért, hiszen ez a rendezvény ingyenes a kamara által szervezve. Igyekszünk a legmélyebb tájékoztatást adni a legaktuálisabb hazai hulladékgazdálkodási kérdésekről. Azt kell látni, hogy 2023. július 7-től a teljes hazai hulladékgazdálkodás átalakult, és ebbe nagyon kevés vállalkozás kapcsolódott be - részletezte az előadó.

Hozzátette: azoknak a cégeknek kellene bekerülni a rendszerbe, akik külföldről hoznak be bármit, mert ők a csomagolásban biztosan érintettek, hiszen amennyiben a terméket belföldön forgalomba hozzák, akkor csomagolják, illetve a csomagolás Magyarországon válik hulladékká.

Az EPR rendszer a kiterjesztett gyártói felelősség rendszert jelenti, azokat érinti, akik külföldről szállítanak vagy belföldön csomagolási tevékenységet végeznek.

- Jelenleg 20 ezer cég van a rendszerben, de a becslések szerint 60 ezer cégnek kellene bekapcsolódni. Ha jobban belegondolunk, aki csomagolási tevékenységet végez, az mind érintett.

Bizonyos csomagolószereket mentesít a jogalkotó, mint például az ételtároló edények, italtartó poharak. A jogszabály deklarálja, hogy magának a csomagolóanyagnak az első belföldi forgalomba hozója kötelezett, de például egy webshop, ha felhasznál hullámkarton dobozt, akkor az biztosan érintetté válik a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben - fogalmazott az előadó.

A prezentáció után Sztruhár Imre válaszolt egyéni kérdésekre, illetve lehetőségük volt a résztvevőknek időpontot egyeztetni személyre szabott egyéni konzultációhoz is.

Györökné Mészáros Eszter, a kamara bajai képviseletvezetője kiemelte: ez a program is része a Szövetségben a vállalkozókkal új kamarai projektnek. Baján, Kiskunhalason és Kalocsán szerveznek több témakörben hasonló előadásokat, amelyekkel a vállalkozások fejlődését kívánják aktívan támogatni.


Rendezvénynaptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2