Az Innovációs és Technológiai Minisztérium 2021. április elején jóváhagyta a megyei középtávú képzésszerkezeti javaslatok alapján összeállított beiskolázási keretszámokat,

A keretszámok szerint megkötött fenntartói megállapodások a 2021/2022. tanévtől kezdődően három tanévre biztosítják az állam által finanszírozott szakképzésben az ingyenes oktatás lehetőségét – tanévenként közel 11 400 fő szakmai oktatására.

A megállapodás megkötésére 20211. április 14-én került sor 6 Bács-Kiskun megyei fenntartó – 4 szakképzési centrum és 2 nem állami fenntartó – részvételével.
A fenntartói megállapodást Gaál József, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hitelesítette.

Építőipari vállalkozások ágazati fóruma a kamarában

A „Vállalkozások járvány idején – új kihívások a munkaerőpiacon és a szakképzésben” című rendezvénysorozatunk következő eseményén az építőipar ágazat került fókuszba. A 2021. március 25-én rendezett online ágazati fórumon a meghívott vállalkozó partnereink és iskolai szakértőnk osztották meg tapasztalataikat, gondolataikat a járványhelyzet okozta nehézségekről, a kialakult problémák kezeléséről, illetve a szakképzés munkaerő-utánpótlásáról.
Az egyes ágazatok szereplőit másként érinti, érintette a járvány alakította helyzet.

Ágazati munkacsoportok

A megváltozott szakképzési rendszer megismertetése és az új szakmajegyzék szerinti szakmák képzési/munkaerőpiaci igényeinek középtávú kialakítása érdekében jött létre Bács-Kiskun megyében 5 ágazatban működik ágazati munkacsoport (ÁMCS):

  • Építőipar
  • Gépészet
  • Kereskedelem
  • Speciális gép- és járműgyártás
  • Turizmus és vendéglátás

Megyei munkaerőpiaci egyeztető kerekasztal

2020 szeptemberében alakult meg a Megyei Munkaerőpiaci Egyeztető Kerekasztal (MMK). Célja szakmai párbeszéd kialakítása a szakképzés és felnőttképzés lokálisan várható eredményeinek tervezhetőségéért a megye gazdaságának fejlődési irányaival összhangban. A kamara felkérésére az MMK munkájában az 5 ágazati munkacsoport képviselői, a szakképzési centrumok, a Kecskeméti Tankerületi Központ vezetői, Kecskemét önkormányzata fejlesztésért felelős munkatársa, Kalocsa Város polgármestere, a kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője, a Nemzeti Agrárkamara megyei referense, valamint több érdekképviseleti szervezet (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei szervezete, Szobafestő- Mázoló-Tapétázó Országos Ipartestület) képviselői vesznek részt.

A megyei munkaerőpiaci kerekasztal és ágazati munkacsoportok megalakításának előkészületei

2020-ban 19 ágazatban alakultak meg országos szinten az Ágazati Készség Tanácsok, melyek az egyes gazdasági ágazatok gazdálkodó szervezeteit képviselik.

A szakképzés és felnőttképzés lokálisan várható eredményeinek tervezhetőségéért a készségtanácsok mintájára megyei szinten is létrejönnek hasonló érdekképviseleti csoportok megyei munkaerőpiaci egyeztető kerekasztal és ágazati munkacsoportok elnevezéssel. Feladatuk a helyi gazdasági fejlődés irányainak megfelelő szakképzés és felnőttképzés munkaerőpiaci relevanciáinak elősegítése.

Rendezvénynaptár

Október 2021
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó