Mit kell tudni a hamarosan startoló palackvisszaváltásról?

Januárban indul itthon is az italcsomagolásokra vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer, mely hatalmas változást hoz a hazai hulladékgazdálkodásban. A MOHU szerint az új rendszerben reális cél lehet a PET-palackok és az alumíniumdobozok 90%-os újrahasznosítása is. A legnagyobb újdonság, hogy hasonlóan a jelenleg is használatban lévő többutas palackokhoz, ezentúl az egyszer használatos italcsomagolások visszaváltása is pénzt ér, palackonként 50 forintot kapunk majd értük.

 

Ahogy írtuk is, a napokban több részlet is világossá vált a januárban induló visszaváltási rendszerrel kapcsolatban. A héten a rendszer kiépítéséért és üzemeltetéséért felelős MOHU háttérbeszélgetésén minden kérdést tisztáztak. Az alábbiakban főbb pontokban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, hogy ne érjen felkészületlenül az új rendszer indulása!

50 forintot ér egy palack

Az új rendszerben a visszaváltott palackok darabja 50 forintot ér majd. A visszaváltást végző automaták azonban nem pénzt adnak, hanem egy vouchert nyomtatnak, melyet az adott üzletben le lehet vásárolni, vagy a kasszánál készpénzre lehet váltani. Ahogy Pethő Zsolt, a MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója elmondta, a jövőben tervezik, hogy opcióvá teszik a közvetlen utalást is, így készpénz nélkül, egyből a számlánkra is kerülhet a visszaváltott palackok ellenértéke egy mobilapplikáció segítségével. A visszaváltó automatán néhány mozdulattal jótékony célokra is fel tudjuk majd ajánlani az összeget.

Fontos megjegyezni, hogy csak azok után a palackok után jár az 50 forint, melyekért ezt fogyasztóként is kifizettük. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg kapható palackok után még nem fog járni, ha tehát valaki már most gyűjtené a palackokat, azt javasoljuk, inkább válassza a szelektív gyűjtőt!

Többé már ne „tapossa laposra”!

Ahogy azt Szabó Szilvia, a MOHU Gyártói Felelősségi Rendszerekért felelős vezetője többször hangsúlyozta a beszélgetés során, hogy a gépek csak sértetlen palackokat tudnak fogadni. A hulladék szállítása és tárolása megkívánja, hogy a csomagolások minél kisebbek legyenek, de a korábbi gyakorlattal ellentétben ezúttal a gép végzi majd a tömörítést. A „tapossa laposra” elve tehát januártól már nem érvényes az új, visszaváltási logóval ellátott palackok esetében.

Kiemelten fontos, hogy a palackokon elhelyezett vonalkód illetve a palack formája a gép számára felismerhető legyen. Hangsúlyozták, hogy a palackokon egyértelmű szimbólumok lesznek, sőt, ezt kiterjesztik a jelenleg is betétdíjas termékek körére. Fontos azonban, hogy utóbbiak visszaváltása a korábbi gyakorlat szerint folytatódik!
A visszaválthatóságot egyébként egy okostelefonos applikációval mi is tudjuk majd ellenőrizni.

Milyen csomagolásokra vonatkozik az új rendszer?

Nem csupán a műanyag italcsomagolásokra lesz érvényes az új rendszer. Bár ezek adják az évi nagyjából 3,3 milliárd darab italcsomagolás több mint felét, igen jelentős a fém- és az üvegcsomagolások aránya is. Ezek szintén az új rendszer részét képezik, tehát az összes alumíniumcsomagolás – így például a sörösdobozok –, és az egyutas üvegcsomagolások visszaváltási díja is 50 forint lesz.

Hol tudom visszaváltani a palackokat?

A múlt héten megjelent kormányrendeletnek megfelelően minden 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű élelmiszerüzletben kötelező lesz az automaták felállítása. Ez már az induláskor több mint 2000 automatát jelent. Efelett számos kisebb üzlet önkéntesen is csatlakozhat, eddig több mint 100-an jelentkeztek. A kereskedők számára azért is vonzó lehet a csatlakozás, hogy a visszaváltók náluk vásárolják le a visszaváltási díj összegét. A MOHU számításai szerint a rendszer idővel 4000–6000 automatából állhat majd.

Azokon a kistelepüléseken, ahol nem érné meg automatát üzemeltetni, a kézi visszagyűjtés lehet megoldás, ezeket a szerződött kézi visszaváltó pontokat a MOHU mobil, teherautóra szerelt automatáival szolgálja ki.

Fontos tudnivaló, hogy az automatákat a kereskedőknek nem kell megvásárolniuk, ezek a MOHU tulajdonát képezik, szervizelésük, karbantartásuk egyaránt a cég feladata. Az automatával kapcsolatos napi üzemeltetési teendőket a kereskedelmi egységek végzik.

Csak az jár jól, aki visszavált

A rendszer úgy lett kialakítva, hogy minden résztvevő érdekelt legyen abban, hogy a palackokat „továbbadja”. Ezt úgy kell érteni, hogy a csomagolások 50 forintos díját először megfizeti az italgyártó a MOHU-nak, majd a nagykereskedő már a gyártónak fizeti a palackdíjat, és így tovább a kiskereskedőn át végül a vásárlókig, mindenki felfelé fizet. A kör akkor zárul be, amikor a vásárló visszaviszi a palackokat. Ha ezt nem teszi meg, végül ő veszíti el az 50 forintokat. Az így bent ragadt összeget a MOHU a rendszer fenntartására fordítja.

Mit várhatunk az új rendszertől?

Ahogy fent írtuk, évente nagyjából 3,3 milliárd egyszer használatos palackot vásárolunk Magyarországon. Ez mintegy 158 ezer tonna hulladékot jelent, amiből 1,7 milliárd darab, 50 ezer tonna a PET-, 1,3 milliárd darab, 18 ezer tonna a fém, és 0,3 milliárd darab, 91 ezer tonna az üvegpalack. Ezek döbbenetesen magas számok, főként akkor, ha tudjuk, hogy manapság töredéküket hasznosítják újra. Pethő Zsolt reményei szerint az új rendszerrel 90–95%-os visszagyűjtési arányt tudunk majd elérni. A rendszer várhatóan 3 év alatt tudja majd produkálni ezt a visszaváltási arányt, ez pedig valódi mérföldkő lesz a hazai hulladékgazdálkodásban.

Azt már csak zárójelben tesszük hozzá, hogy a legjobb az lenne, ha az emberek meg sem vásárolnák az egyszer használatos csomagolású italokat, helyette tudatos fogyasztóként olyan fenntartható megoldásokat választanának, mint például a közkutak vagy épp a kulacsok használata.


Novák Zsombor
humánökológus

2023. október 17.

Forrás: greendex.hu


Rendezvénynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2