Áder János: meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak

A fenntarthatóság alapvetően nem a természeti környezetről, hanem a fiatalok, a következő generációk jövőjéről és életéről szól – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök október 17-én, Kecskeméten.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Neumann János Egyetemen tartott előadását követően egyebek mellett arról is beszélt, miszerint a diákoknak, egyetemi hallgatóknak szóló előadásainak fontos üzenete, hogy van megoldás. Sok olyan fiatal van, akik kerestek és találtak is megoldásokat egy-egy fontos részterület problémáira – tette hozzá.

 

Az elnök kiemelte, hogy a közelmúltban megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo is arról szólt, hogy a különböző témákban – így a talajmegóvásban, a vízbázisok megőrzésében, a szennyvíz- és hulladékkezelésben – remek magyar ötletek és találmányok születtek az elmúlt időszakban. Ezeket „használnunk kell a jövőben, mert így sok későbbi bajtól óvhatjuk meg magunkat” – tette hozzá.

Ezután arra mutatott rá, miszerint bárki képes tenni a saját családjában és környezetében a fenntarthatóságért. Például összegyűjti az étolajat, amelynek már egyetlen cseppje is képes ezer liter vizet beszennyezni, majd pedig leadja egy MOL-benzinkúton, ahol később üzemanyag-adalékot állítanak elő belőle. De már az is a teremtett világunk és természeti értékeink megóvásának része, ha a műanyag vizes és üdítős palackokat szelektíven összegyűjtjük, majd januártól az üvegekkel együtt betétdíjas termékként visszaváltjuk – sorolta.

Ugyanakkor vannak olyan ügyek, amelyek csak globálisan kezelhetők: ilyen például az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, amelyhez méreteinek arányában Magyarország is hozzá tudja tenni a maga kis részét, ám a nagy kibocsátók szándéka és cselekvése nélkül ez szinte észrevehetetlen – mondta az elnök.

A párizsi megállapodás lényegében erről szólt, ám az azóta eltelt 8 évben a helyzet nemhogy javult volna, hanem még tovább romlott. Ez is arra figyelmeztet, hogy „nem állhatunk meg és nem ragadhatunk meg Párizsnál”, és további egyeztetésekre van szükség – közölte Áder János.

Hozzátette, hogy személyes meggyőződése szerint ebben a témában szükség van a Föld károsanyag-kibocsátásának 80 százalékáért felelős legfejlettebb államokat tömörítő G20-ak megállapodására és egy, a jelenleginél szigorúbb szabályozás elfogadására is.

Áder János emlékeztetett arra is, hogy 2009-ben átléptük azt a határt, amit a bolygó természetes regenerálódó képessége kezelni tud. Azóta ez a folyamat egyre több szempontból és egyre jelentősebb mértékben van jelen, ami bolygónk sokezer éves belső egyensúlyi állapotát bonthatja és bontja meg. Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi „dobd el és vásárolj másikat” logikára épülő, úgynevezett lineáris gazdasági modell fenntarthatatlan.

Meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak, egyebek mellett például a hulladékok visszagyűjtésével és újrahasznosításával. Emellett az is fontos, hogy amikor új beruházásokon gondolkodunk, a gazdasági haszon mellett azok környezeti hatásaira is tekintettel legyünk, és azokat a többi tényezőhöz hasonlóan „beárazzuk” – fogalmazott.

 

Forrás: greendex.hu / MTI
Kép: MTI - Bús Csaba


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2