Átadták a Magyar Kézműves Remek díjakat

Tizenötödik alkalommal került sor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) által meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat díjátadó rendezvényére az Agrármarketing Centrum és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara támogatásával, az OMÉK keretén belül szeptember 22-én a Hungexpon.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a rendezvény fővédnöke a díjátadón kiemelte, Magyarország akkor tud élen járni, ha speciális, egyedi termékeit is megmutatja, a magyar kézművesek értéket alkotnak, és példát mutatnak a hagyományok őrzésében.

Hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság évről évre előbbre tudott lépni, Magyarországon mintegy 4 millió 400 ezren dolgoznak. A magyar gazdaság lendülete, a bérek folyamatos emelkedésével bővülő vásárlóerő lehetővé teszi, hogy a kézműves termékeknek is legyen piaca - tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte a szakképzés jelentőségét, fontosnak nevezte a hagyományok követését, és partnerséget ajánlott abban, hogy a speciális kézműves szakmák oktatása bekerüljön a szakképzésbe, felnőttképzésbe.

Miklóssy Ferenc, az MKIK általános alelnöke elmondta, hogy a 15 éve meghirdetett pályázat egyre népszerűbb. A „Magyar Kézműves Remek” pályázatra az idén 91 jelentkezés érkezett, 36 kapta meg a „Magyar Kézműves Remek” díjat, és rajtuk kívül további 32 pályázó kapott lehetőséget arra, hogy bemutassa termékét.

Fekete Balázs, az MKIK kézműipari alelnöke elmondta, jövőre a „Magyar Kézműves Remek” pályázat eredményét a budapesti Szakmák Európa Bajnokságán, az EuroSkills 2018 versenyen hirdetik ki, és mutatják be az alkotásokat. Hozzátette, hogy a versenyen a magyar csapat magyar viseletben szerepel majd, ezzel is kifejezve az ország elkötelezettségét a hagyományok iránt.

Az MKIK 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek. A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing-, illetve megjelenési lehetőséget nyújtva. A díjak száma nem korlátozott, a pályázók teljesítménye számít – ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó. A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a „Magyar Kézműves Remek” logót és termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A „Magyar Kézműves Remek” címet nyert pályázók díjnyertes munkái az OMÉK teljes ideje alatt, szeptember 20-a és 24-e között voltak láthatók a Hungexpo „A” pavilon 304/B standján.

A zsűri tagjairól és a díjazottakról a mellékletben olvashatnak.

Forrás és fotók: MKIK/MTI


Rendezvénynaptár

Augusztus 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó