Adózással kapcsolatos fórumok a mentorprogramban

Országszerte mintegy 20 helyszínen folytatódnak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén megkezdett mentor programjának „kiscsoportos” foglalkozásai. A fórumokra előzetesen regisztráló kezdő vállalkozások az adózással kapcsolatos szabályokról, teendőkről, határidőkről kaphatnak információt.

Még egy hónapig kérhető a postázás

Akinek nincsen ügyfélkapu-regisztrációja és tavaly egyéni vállalkozó sem volt, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól az szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tenni, mint az adóazonosító jelet és a születési dátumot tartalmazó kérelmet eljuttatni a NAV-hoz március 19-ig.

Egyéni vállalkozók és őstermelők járulékbevallási kötelezettségének változása

A 2017. december 31-ig érvényes szabályozás alapján, amennyiben ezen adózóknak nem keletkezett járulékfizetési kötelezettsége, az ’58-as bevallást nulla adattartalommal, vagy NY jelű nyilatkozattal teljesítették.  2017 utolsó hónapjára, illetve – biztosított mezőgazdasági őstermelők esetében – 2017 utolsó negyedévére vonatkozó járulékbevallás NY jelű nyilatkozattal kiváltható és 2018. január 12-ig benyújtható.

2018. január 1-jétől viszont a biztosított egyéni vállalkozónak, mezőgazdasági őstermelőnek járulékbevallási kötelezettségét az ’58-as bevalláson kell teljesítenie. Amennyiben az adózó a 1858-as bevallást nem nyújtja be a NAV felé, elmulasztja bevallási kötelezettségét.

Forrás:Fejér Megyei Adó-és Vámigazgatóság

Önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem

A NAV közzétette honlapján "Az önálló tevékenység és az önálló tevékenységből származó jövedelem" című információs füzetét, amely a mellékletben elérhető. A tájékoztató segítséget nyújt többek közt az önálló tevékenység, költségelszámolás értelmezésében, az adófizetési kötelezettség meghatározásában.

Online számlázás

2018. július 1-jétől kötelező adatot szolgáltatni a legalább 100 ezer forint áthárított áfát tartalmazó, belföldi adóalanyok közötti ügyletekről kiállított számlákról.

A kibocsátott számlák – és számlával egy tekintet alá eső okiratok – adataira vonatkozó adatszolgáltatás 2018. július 1-jétől a kiállítás után, rövid időn belül, elektronikusan teljesítendő. Számlázó programmal történő számlázás esetén a számlaadatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz. Ennek alkalmazásához nyújt segítséget a NAV online számla rendszeréről szóló tájékoztató.

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Merkur Consulting logó

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó