A koronavírus hatásai és kezelése a hazai vállalati szektorban - második hullám 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara annak érdekében, hogy minél pontosabb képet kaphasson a koronavírus-fertőzés gazdasági hatásairól, felmérést végez a hazai vállalkozások körében.
  • A felmérés második hullámában vállalkozása üzleti helyzete és kilátásai mellett arról szeretnénk képet kapni, hogy hogyan kezelik cégénél a járvány terjedését, illetve milyen eszközök segítenék cége működését.  Kérjük, hogy szakítson időt a kérdőív kitöltésére, mely 8-10 percet vesz igénybe: http://kutatas.gvi.hu/index.php/612439?lang=hu
  • A fenti kérdőíven túl az MKIK honlapján található kérdésekre válaszolva kifejtheti bővebben is véleményét, annak érdekében, hogy a döntéshozók valós piaci igényeknek megfelelő gazdasági és gazdaságpolitikai intézkedéseket hozhassanak.
A beérkezett vélemények alapján az MKIK ágazati szintű javaslatcsomagot fogalmaz meg, és cselekvési tervet dolgoz ki.

Támogató együttműködését megköszönve,
Magyar Kereskedelmi és Iparkamara

Ügyintézés a Kamarában

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus járvány megelőzése érdekében a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara arra kéri ügyfeleit, hogy
ügyintézés érdekében csak indokolt esetben (Széchenyi kártya, okmányhitelesítés) és időpont egyeztetést követően keressék fel személyesen az ügyfélszolgálati irodákat!
A kamarai befizetéseket kérjük, lehetőség szerint online intézzék!
A kamara munkatársai telefonon és e-mailben továbbra is a vállalkozások rendelkezésére állnak. Elérhetőségeink megtalálhatók a http://www.bkmkik.hu/hu/kamara/munkatarsak weboldalon.
{modal}Click here!{/modal}

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara válságkezelő csomagja

Orbán Viktor kormányfő a gazdasági kamarák, valamint a jegybank és a vállalkozói érdekképviseletek vezetőivel folytatott március 30-i videókonferenciáján jelentette be, hogy a kormány napokon belül bemutatja Magyarország történetének legnagyobb válságkezelési, a gazdaság újraindítását szolgáló akciótervét, amelynek kiemelt célja, hogy mindenkinek legyen munkája. A célokat segíti az idei költségvetés radikális átalakítása és a már készülő jövő évi büdzsé. A költségvetést hozzá kell igazítani a jelenlegi helyzethez és az év végéig előre jelzett változásokhoz, teljesen új büdzsét készíteni ugyanakkor nincs értelme, mivel a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben nem lehet tudni, mi történik a közeljövőben - fogalmazott a miniszterelnök.

Ezzel egy időben a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara átfogó, a munkahelyek megvédését és a hazai vállalkozásokat előnyben részesítő válságkezelésre tett részletes javaslatokat. A szervezet úgy látja, az állami szerepvállalás dominanciája mellett a vállalkozásoknak, vagyis a munkaadóknak és a munkavállalóknak is részt kell venniük a tehervállalásban, elsődleges feladat a kínálati oldalon jelentkező krízis kezelése.

A kamara négy területen fogalmazott meg egyfelől azonnali, a járvány miatt hozott korlátozások feloldásáig szükséges intézkedéseket, másfelől középtávú, a gazdaság újraindításának időszakára tett javaslatokat: a Nemzeti Válságkezelési Alap felállítása garancia a munkahelyek megtartására, a kialakult munkanélküliség azonnali kezelése, az életképes hazai vállalkozói kör kiemelt támogatása, kiegészítve a közjó érdekeit szolgáló intézkedésekkel. Az MKIK javaslata szerint csak azoknak a vállalkozásoknak járna támogatás, amelyek kötelezettségeket vállalnak, beleértve az értéklánc átalakítását, a termelékenységnövelést és a munkavállalók megtartását.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a tárgyalással azonos napon megjelentette II. javaslatcsomagját, a komplex gazdaságstabilizáló programot, amely a mellékletben olvasható.

Személyes kamarai segítség a kríziskezelésben - Elérhetők vagyunk keressen minket!

Tisztelt Vállalkozótársunk!

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara már a koronavírus-járvány kezdete óta aktív segítséget nyújt a megye gazdasági szereplőinek a kialakult gazdasági válsághelyzet felmérése, értelmezése, várható hatásainak feltérképezése és enyhítése, ugyanakkor a járvány lecsengését követő időszak újjáépítési, fejlesztési lehetőségeinek előkészítése érdekében. Eddig közel 200 megyei, többnyire mikro- és kisvállalkozás töltötte ki felhívásunkra a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara folyamatosan frissülő kérdőíveit. Továbbra is biztatunk minden vállalkozásvezetőt, hogy a www.mkik.hu oldalon éljen véleménynyilvánítási lehetőségével, hiszen az eddigi kormányzati intézkedések azt bizonyítják, hogy észrevételeink zöme - a több ezer válaszadónak köszönhetően - már be is épült eredményesen.
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint Magyarország Kormánya munkáját eddig adatgyűjtő, összegző tevékenységgel támogattuk. Kamaránk vezetősége legutóbb pedig azt a döntést hozta, hogy munkaszervezetünk szakmai munkatársai, valamint szakértő tisztségviselőink egy része önkéntesen, folyamatos ügyeleti rendben vállalja a megyei vállalkozások egyéni meghallgatását, segítését, szükség esetén mentorálását.

Számos megkeresés érkezett kamaránkhoz az üzletek nyitva tartása kapcsán. A múlt hétvégén megjelent 71/2020. (III.27.) Kormányrendelet életbe lépésével előállt az a logikai ellentmondás, mely szerint az üzletek bezárására nem született tiltás, de a polgárok, vásárlók korlátozására igen. A kijárási korlátozás ideje alatt senki nem hagyhatja el a lakhelyét csak az alább megfogalmazott alapos indokokkal.
Ez viszont azt eredményezi, hogy az üzletek ugyan nyitva lehetnek, de vásárló nem mehet be hozzájuk, kivéve a megjelölt esetekben. Így a kereskedelmi egységeknek célszerű átszervezni folyamataikat, és ahol megoldható, kiszállítással szükséges értékesíteni.

"4. § (1) A 3. § szerinti alapos indok:
a) a munkavégzés, a hivatásbeli kötelezettség, a gazdasági, mezőgazdasági és erdészeti tevékenység, valamint az ezek elvégzéséhez nélkülözhetetlen anyagokat, valamint eszközöket árusító üzletben (különösen a műszaki cikket, az építőanyagot és eszközöket árusító üzletben) történő vásárlás,

PLATFORM az áruszállításra vonatkozó új tagállami rendelkezésekről a COVID-19 járvány miatt

Az Európai Bizottság létrehozott egy online platformot. Ezen elérhetőek azok az áruszállításra vonatkozó új rendelkezések, melyeket a tagállamok a COVID-19 járvány miatt hoztak meg. Az online felület a következő linken érhető el: platform

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó