Üzleti reggelin találkoztak Kalocsa nagyvállalkozói

Kalocsa Város Önkormányzata és a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviselete üzleti reggelire várta a város nagyvállalkozóit. A Csajdakert Étteremben dr. Bálint József, Kalocsa polgármestere nyújtott átfogó képet a megjelentek számára a város fejlesztési koncepcióiról, majd a Hermex Kft. mutatkozott be, végül gazdaságfejlesztési lehetőségekről és kitörési pontokról adott tájékoztatást az üzletembereknek a kamara részéről Péjó Zoltán.

A képviselet-vezető rámutatott néhány alapproblémára, amelyet már a bőrükön éreznek a vállalkozók, és amelyek csak hatékony együttgondolkodással számolhatók fel.
Szinte már minden területen tapasztalható a munkaerőhiány. Komoly tevékenységet fejt ki a kamara a tekintetben, hogy a szakmák felé fordítsa a fiatalokat, a továbbtanulókat. Péjó Zoltán hangsúlyozta: a kamara pályaorientációs tevékenysége az utóbbi években nagyon jelentőssé vált. Beigazolódik mindaz, amit már korábban is hangoztattak, miszerint egy jó szakma felér egy diplomával.

Az építőiparban vagy akár a vendéglátásban folyamatosan emelkednek a munkabérek. A vállalkozók ugyanis tudomásul vették, hogy az uniós bérekkel kell versenyezniük. A mai fiatal munkavállalók könnyen bólintanak rá egy lehetőségre, de ugyan olyan könnyen váltanak is egy másik cég vagy egy másik ország irányába – fogalmazott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Kalocsai Képviseletének vezetője.

Az üzleti találkozón Péjó Zoltán összevetette a Kalocsai Járás mutatóit a szomszédos járások mutatóival. Megítélése szerint a felemás adatok mellett bizakodásra okot adó jelenségek is mutatkoznak, amelyeknek ugyanakkor szintén vannak hátulütői.

Komoly probléma a térségben a tőkeerő. Ennek hiányát látjuk, illetve a befektetési kedv vonatkozásában is elmaradunk például a Kiskőrösi Járástól. E tekintetben kellene felpörgetnünk a mi járásunk gazdaságát. Abban bízunk, emelte ki a képviselet-vezető, hogy ösztönözni tudjuk a vállalkozókat arra, hogy önállóan állítsanak elő termékeket, hiszen ezek értékesítésével nagyobb árbevételre tehetnek szert. Reméljük, hogy ez segíteni fogja a térség gazdasági fejlődését, ezáltal az önkormányzatok adóbevételei is nőnek, és ezzel a fiatalok helybentartását is ösztönözni tudjuk. Bizakodunk, hogy a híd megvalósulásával kinyílik a térség, ez viszont okozhat negatívumokat is. Ennek lehet egy munkaerő elszívó ereje, hiszen például a Tolna megyei járásokba is át tudnak majd járni a munkavállalók, ahol esetenként magasabb bért kapnak – mondta el Péjó Zoltán, a kereskedelmi és iparkamara kalocsai képviselet-vezetője.

Forrás: Vörös István, www.koronafm100.hu

 


Rendezvénynaptár

November 2018
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó