e-Tus: Egyéni és társas vállalkozások alapítási és működtetési követelményeinek tudásbázisa

2020. július 1. után a gazdasági kamarák nyújtanak tájékoztatást az egyéni vállalkozáshoz szükséges általános információkról, valamint a képesítéshez, illetve a hatósági engedélyhez vagy bejelentéshez kötött gazdasági tevékenységekről (korábban a Kormányablakok feladata volt tájékoztatást nyújtani az egyéni vállalkozói tevékenységhez szükséges alapvető információkról és kötelezettségekről).


Tevékenység besorolása:

Ha azt szeretné tudni, hogy az Ön által végezni kívánt tevékenység milyen ÖVTJ/TEÁOR szám alatt végezhető, kérjük tájékozódjon a KSH oldalán található aktuális lista alapján.

Egyéni vállalkozó esetén: http://www.ksh.hu/ovtj_menu

Társas vállalkozások esetén: http://www.ksh.hu/teaor_menu

A tevékenységek besorolásakor főszabályként az önbesorolás elve érvényesül. Ezt segítik a KSH oldalán elérhető részletes leírások az egyes kódokhoz, emellett fordítókulcsok, valamint a különböző keresőprogramok.

Amennyiben az adott tevékenység, termék, szolgáltatás, gazdasági szervezet pontos besorolása nem egyértelmű vagy vitatott, a KSH Információszolgálatához fordulhat állásfoglalási kérelemmel.

Végzettséghez, bejelentéshez, engedélyhez kapcsolódó kérdések:

Az ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről a 2021. szeptember 1-jétől hatályban lévő 34/2021. (VII. 26.) ITM rendelet ad tájékoztatást. Amennyiben a jogszabállyal kapcsolatban további információra van szüksége, kérjük, küldje el írásban kérdését az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. A levélben tüntesse fel a vállalkozás nevét, adószámát és egy telefonos elérhetőséget!
A kamara munkatársa 8 munkanapon belül válaszolni fog megkeresésére.

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a területi gazdasági kamarák tájékoztató és felvilágosító tevékenysége az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény 3/A. § (4) bekezdésén alapul, mely az Alkotmánybíróság 60/1992. (XI. 17.) AB határozata, valamint a jogalkotásról szóló törvény rendelkezései alapján nem minősül hatósági állásfoglalásának, jogi iránymutatásának. A tájékoztatás, illetve felvilágosítás a kamara, mint köztestület szakmai álláspontját tükrözi, amely a rendelkezésére bocsátott szakmai szoftver adatbázisán alapul, jogi kötőerővel nem bír, kizárólag a legjobb tudomása szerint kialakított szakmai álláspontot tükrözi, amely egy esetleges jogvita esetén az eljáró bíróságot nem köti.

 


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2