Az igazán nagy dömping még csak most várható az uniós pályázati döntések terén. Prognosztizálhatóan egyszerre indulhat majd el a nyertes projektek megvalósítása, ami miatt komoly kivitelezőhiányra és jelentős, 30 százalék feletti áremelkedésre számíthatnak a sikeresen pályázó vállalkozások. Tovább nehezíti a beruházók dolgát, hogy a projektek nagy részénél közbeszerzési eljárásra is szükség van, ami csökkentheti a tényleges megvalósításra fordítható időt. Mindezeknek a problémáknak a sikeres kezelésében a professzionális pályázati tanácsadás fontos támogatást jelenthet a vállalkozások számára – hangsúlyozzák az OTP Hungaro-Projekt Kft. szakértői.

Nyáron várható az újabb döntési hullám a Vidékfejlesztési Program (VP) és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázatai kapcsán, ami számos vállalkozás fejlesztési és bővítési terveinek megvalósítását teszi lehetővé a támogatások révén. Mivel azonban a támogatások megítéléséről szóló döntések egyszerre, nagy mennyiségben jönnek majd ki, a projektek is várhatóan egyszerre fognak elindulni.
„Amiatt, hogy nagyjából egyszerre startolnak majd a támogatásokból megvalósuló beruházások, komoly kivitelezői kapacitáshiány alakulhat ki a piacon, ami a telephely- és ingatlanfejlesztéseket érintheti elsősorban. Ez egy erős árfelhajtó hatást von maga után, amit jól jelez, hogy máris mintegy 30 százalékos áremelkedést tapasztalunk a piacon. Emiatt az előzetes üzleti tervek komoly korrekcióra szorulhatnak az idő előrehaladtával, ami nehézséget jelenthet a vállalkozások számára” – hangsúlyozta Vulcz László, az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetője.
Az ügyvezető elmondása szerint a kivitelezőhiány és az áremelkedés mellett a közbeszerzési eljárások elindítására vonatkozó kötelezettségek jelenthetik a további nagy kihívást a pályázati projektek sikeres megvalósításában. A tapasztalatok szerint ugyanis – mivel a legtöbb támogatási kérelem költségvetése meghaladja a 40 millió forintos támogatási összegre vonatkozó közbeszerzési értékhatárt – a projektek mintegy 80-90 százalékánál közbeszerzési eljárást kell lefolytatni a munkálatok, eszközök megrendeléséhez. A szabályozás célja a beszerzések és az árazás átláthatóságának erősítése, azonban maga a procedúra időigényes folyamat. Így a közbeszereztetés végeredményben lerövidíti a megvalósításra fordítható, a projektzárás kötelező határidejéig rendelkezésre álló időt.
„A pályázóknak módjukban áll már a pályázati döntés előtt lefolytatni akár feltételesen is a közbeszerzési eljárást, hogy ezzel is időt takarítsanak meg a megvalósításhoz – ami a kivitelezők leterheltsége miatt nagy előnyt jelenthet. Tapasztalataink szerint azonban ezt a pályázók csak 3-5 százaléka teszi meg előre. Az okok keresésénél fontos megemlíteni, hogy az eljárásnak magának is komoly adminisztrációs terhei és költségei vannak. Azonban a prognosztizálható kivitelezőhiány miatt azok számára ajánlatos lehet élni ezzel a lehetőséggel, akik nagy eséllyel számítanak arra, hogy megnyerik az igényelt támogatást” – mondta Vulcz László.
Vulcz László kiemelte, a fenti kihívások kezelésében mindenképp érdemes pályázati tanácsadóhoz fordulni. A tanácsadók ugyanis előre, illetve menet közben is fel tudják hívni a vállalkozók figyelmét a felmerülő kockázatokra, így lehetőség nyílik felkészülni a várható nehézségekre.
Emellett komoly értékteremtéssel bír a vállalkozók számára a tanácsadók által végzett projektmenedzsment, a megvalósítás támogatása, valamint a kötelező fenntartási kötelezettségek teljesítésének ellenőrzése is. Az OTP Hungaro-Projekt Kft. ügyvezetőjének véleménye szerint az utóbbira általában jóval kisebb figyelem irányul, holott a fenntartási jelentések szabályszerű összeállítása és bemutatása, a pályázatban vállalt létszámtartás vagy létszámemelés ugyancsak meghatározó a projekt megfeleltetése szempontjából.
Az OTP Hungaro-Projekt Kft. felkészült szakértői mind a közbeszerzés, mind a projektmenedzsment területén komoly tapasztalatokkal bírnak, meglévő és leendő ügyfeleik részére személyre szabott megoldásokkal állnak rendelkezésre.

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2