A májusban Kiskunfélegyházán megrendezett Európai Kőfaragó Fesztiválon Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára köszöntőjében arról beszélt, hogy egyes vélemények szerint az elkövetkező 10 évben a szakmák 60 százaléka eltűnik majd, hogy egészen újak vegyék át a helyüket. Egyebek mellett ezért is fontosnak az Európai Kőfaragó Fesztiválhoz hasonló rendezvények, amelyek népszerűsítik a kihalófélben lévő kézműves szakmákat, az értékeket teremtő alkotó tevékenységeket.

A kétnapos fesztivál május 20-ai megnyitóünnepségén Csányi József polgármester elmondta: nagy megtiszteltetés, hogy számos európai város után, Kiskunfélegyháza adhat otthont a jeles találkozónak.
A városháza közelében felállított sátorban folyamatosan nyomon lehetett követni a 13 ország több mint 100 résztvevőjének készülő versenymunkáit.
A találkozó új programjaként pedig gyakorlott kőfaragó mesterek segítségével bárki vésőt és kalapácsot ragadhatott, és miközben megismerkedett a kővel, a megmunkálás szépségeivel és nehézségeivel, próbára tehette kézügyességét, fantáziáját is.
A megmérettetés május 21-i eredményhirdetésén Kampfl János, a Kőfaragó és Műkőkészítő Vállalkozók Országos Ipartestületének elnöke elmondta: a testület minden évben lehetőséget biztosít tanulóknak és végzett fiatal kőfaragóknak, kőszobrászoknak a fesztiválra való kiutazásra, a megmérettetésre, a szakmai élmények és tapasztalatok szerzésére. Igyekeznek ugyanis mindent elkövetni a kézműves szakma népszerűsítése és megszerettetése, a folyamatos utánpótlás-nevelés érdekében. Mint mondta: a magyarok tehetsége a fesztivál kezdetétől megmutatkozik, hiszen már az első, a franciaországi Junasban megrendezett találkozó magyar győzelemmel zárult. Az Európai Kőfaragó Fesztiválok történetének közel két évtizede alatt a magyar tanulók és mesterek összesen tizenkét alkalommal jeleskedtek Európa legjobb kőfaragó-kőszobrászai között. Az idei megmérettetésen a magyar Guth Bence a felnőtt versenyzők között a harmadik helyen végzett.

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2