Mi kell a jó pályaválasztási döntéshez?

Ezt a kérdést nagyon sokan felteszik. A jó pálya- és iskolaválasztás hosszú időre befolyásolhatja életünket.

A pályaorientáció egy folyamat, mely lehetővé teszi, hogy a tanuló bármely életkorban fel tudja mérni igényeit, képességeit és készségeit, és számba vegye a lehetőségeket annak érdekében, hogy a továbbtanulással és a későbbi foglalkoztatással kapcsolatban a lehető legjobban megalapozott döntést meg tudja hozni. Egy olyan döntést, ahol a vágyak és a valóság egymással összhangba kerülnek. A 7-8. osztályban tanulóknak a BKMKIK pályaorientációs szakemberei minden segítséget próbálnak megadni ahhoz, hogy ez egy tudatosan végiggondolt, jó döntés legyen.A pályaorientáció segíti az egész életen át tartó fejlődést, mely kicsi kortól kezdve, akár életünk végéig eltarthat. De mi is kell hozzá?

 

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy mindenekelőtt önismeret. Egy reális kép a személyiségről, az alkati adottságokról és a képességekről. Hiszen, hiába szeretne valaki fodrászként dolgozni, ha allergiás a vegyi anyagokra, vagy nincs elég türelem benne a vendég felé.
Fontos dolog a pályaismeret. Érdemes mindent megtudni az adott szakmáról, annak minden területéről, hogy milyen tevékenységeket végeznek annak képviselői, milyen körülmények között dolgoznak. És ugyanilyen lényeges a képességeket megfeleltetni a választott pályával.

Nem árt a munkaerőpiaci ismeret. Érdemes tudni a hiányszakmákról és figyelembe venni, hol nagy illetve kicsi a kínálat, hiszen az a munkabérek csökkenését illetve növekedését eredményezheti. Ebből látható az is, mennyi esély van az elhelyezkedésre az adott területen illetve, hogy milyen színvonalon lehet belőle megélni. Ez fontos lehet az egész élet során, hisz a kereslethez, illetve az igényekhez alkalmazkodva, így lehet majd változtatni.

Ehhez próbálunk minden segítséget megadni a mostani járványügyi helyzetben is az online pszichológiai előadásokkal, szakmaismertető videókkal, a továbbtanulással kapcsolatos minden fontos információval!
Keresse minden érdeklődő Bács Pályaválasztás facebook oldalunkat!


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2