Kitüntették Tarapcsik Sándort

Az IPOSZ Országos Elnöksége a kézművesek kiemelkedő munkájának elismeréseként, az ipartestületek javaslatára adományozott kitüntetéseket az IPOSZ budapesti székházának dísztermében. Az ünnepségre a 26. Magyar Kézművesség Napján került sor. A Magyar Kézművességért Díj arany fokozatát idén három kézművesmesternek ítélték oda. Bács-Kiskun megyéből ketten is megkapták: Kiskunfélegyházáról Makai Lászlóné aranykoszorús szabómester, Kecskemétről pedig Tarapcsik Sándor könyvkötőmester. A harmadik díj Tolna megyébe került, a dunaföldvári Tóth István cukrászmesterhez.

Tarapcsik Sándor aranykoszorús és gyémántdíjas kézműves könyvkötő idén töltötte be 70. életévét, és 55 éve műveli az édesapjától tanult szakmát. „Jó megtapasztalni, hogy ma is rangja van a míves, kétkezi munkának” – nyilatkozta a mester.

Tarapcsik Sándor könyvkötőmester 1993 óta tagja a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestületnek. A kezdetektől fogva aktívan részt vesz a szervezet életében, annak irányításában. Az ipartestület tagsága 2006-ban választotta alelnöknek; megbízatását nagy odaadással látja el. Munkáját művészi szinten végzi, sokszor évszázados könyveket hoz rendbe, restaurálja, újítja meg a sokgenerációs használat során megkopott nyomtatványokat. Kecskemét minden temploma számára restaurált már több régi könyvet önzetlenül, társadalmi munkában. Idén a Barátok temploma számára restaurálta az 1813-as Szentek élete című könyvet penészmentesített, díszes bőrbe kötve. Az édesapjától örökölt monogramos családi pecsét ebbe a templomi könyvbe is belekerült, mint minden, általa restaurált kiadványba.

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezetősége szívből gratulál Tarapcsik Sándor könyvkötő mesternek, és munkájához további szép sikereket, jó egészséget kíván!

Forrás: baon.hu
Fotó: Bús Csaba

Rendezvénynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2