Gyakori, szinte mindennapos probléma az építőiparban, hogy az elvégzett munka ellenértékét nem, vagy csak részben kapja meg az érintett, vagy az, hogy az építésfelügyeleti ellenőrzésen szembesül a követelményekkel, a hiányosságokkal, vagy esetleg az, hogy vita kerekedik a teljesítés megfelelőségével kapcsolatban. Éppen ezért rendez a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara minden évben Építőipari szakmai napot, hogy a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv segítő munkájáról és a jogszabályi változásokról tájékoztassa az érintett vállalkozásokat.

A felek közti vita esetén segít a TSZSZ, ha van szerződés a felek között. Ezzel a címmel tartott előadást az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott Teljesítésigazolási Szakértői Szerv vezetője. Máté Miklós hangsúlyozta a folyamatos tájékoztatás fontosságát, amit visszaigazolnak azok a mutató számok, melyek szerint jelentős az igény a TSZSZ segítségére. A megalakulástól, azaz 2013. július 1-jétől 2019. november 30-ig 1490 kérelem érkezett be. Megállapítható, hogy egyre inkább nő a vitás ügyek száma a magánépítkezések esetében, hangzott el az előadáson.
Jogszabályi változások az egyszerű bejelentésben, valamint az eddig megtett bejelentések tapasztalatai. Erről már Nagy Norbertné, a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Kecskeméti Járási Hivatala Hatósági Főosztálya Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályának építésügyi szakügyintézője beszélt.
Az Építőipari szakmai nap újfent igazolta, hogy mennyire nagy szükség van a Teljesítésigazolási Szakértői Szerv munkájára.
Mint ismert, 2013-ra az építőiparban tapasztalható lánctartozások mértéke több százmilliárdos nagyságrendet ért el. Az építőipari cégek 80%-ának volt késedelmes kifizetése, 25%-ának 5 éven túli kifizetetlen számlája, illetve a cégek felénél 5 éven belül előfordult, hogy munkabért, illetve beszállítót nem tudtak fizetni, mert nekik is késedelmesen fizettek. Ennek a kedvezőtlen helyzetnek a kezelése tette szükségessé egy olyan szervezet létrehozását, amely egy szakértői eljárás lefolytatásával a szerződésből eredő teljesítések után járó ellenszolgáltatás mértékét állapítja meg, és szakvéleményével segíti elő a felek megállapodását. A Teljesítésigazolási Szakértői Szerv, a TSZSZ 2013. július 1-jén kezdte meg működését. A beadott kérelmek szerződés szerinti értéke 251 Mrd Ft, melyből a vitatott érték 31,5 Mrd Ft. A TSZSZ szakértők a szakvéleményekben ennek átlagosan 69%-át állapították meg. 2018-ban a beadott kérelmekben megjelölt vitatott összegek közül a legnagyobb 121,59 M Ft, a legkisebb 100 000 Ft volt. A kérelmek jelentős része magasépítés, 2018-ban jellemzően a családi- és társasházépítés volt.
Összességében megállapítható, hogy a lakásépítkezések számának növekedésével nőtt a TSZSZ-hez forduló magánépítkező kérelmezők száma. Ezek a vitatott ügyek bár értékben általában a 10 millió forintot nem haladják meg, egy-egy család életére azonban jelentős hatást gyakorolnak, ezért a TSZSZ kiemelt figyelmet fordít ezekre az ügyekre.


Rendezvénynaptár

Augusztus 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó