Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve

Megjelent a NAV 2024-es ellenőrzési terve, melyben a rendelkezésre álló és egyre bővülő adatvagyon játszik központi szerepet. Az idei évben az adószakmai ellenőrzések középpontjában az alábbiak állnak:

  • Differenciáltabb hozzáállás: A támogató és jogkövetési eljárások során az alapvetően jogkövető, de nem szándékosan hibázó adózók segítséget kapnak a javítás érdekében, ugyanakkor azon adózókkal szemben, akik a jogszabályok szándékos kijátszásával károsítják meg a költségvetést, a NAV szigorúbb és azonnali fellépést fog gyakorolni.
  • Új szektorok ellenőrzése: A NAV által végzett kockázatelemzés, valamint a korábbi tapasztalatok alapján számos üzletágban várható ellenőrzés 2024-ben. Ebben az évben új tevékenységkörök is fókuszba kerültek, többek között az internetes tartalomszolgáltatás, a rendezvényszervezés, a takarító szolgáltatások, a személy- és vagyonvédelem, illetve a szépségipari szolgáltatások.
  • Kiemelt adózók: Ellenőrzési szempont marad az adókedvezmények (fejlesztési-, energiahatékonysági beruházási-, felújítási) igénybevételének vizsgálata, továbbá kiemelt prioritású a kapcsolt vállalkozások között alkalmazott árak (transzferárak) kontrollja.
  • Adatszolgáltatások ellenőrzése: A bevallásokra, adatszolgáltatásokra és a NAV rendelkezésére álló adatok pontosságát biztosító eljárásokra, tekintettel az online adatszolgáltatásra és az áfabevallásokra, valamint a biztosítotti bejelentésekre és a járulékbevallások egyezőségére koncentrálnak.
  • Támogató eljárások: 2024-ben a NAV támogató eljárással az adózókat, ha a hiba nem szándékos mulasztásra vezethető vissza, ha valószínűsíthető a jogkövetési hajlandóság, ha az eltérés az adózó adóteljesítményéhez viszonyítva vélelmezhetően csekély, és ha a hiba előfordulása nem rendszeres. Ha ezek a körülmények nem állnak fenn, akkor a hivatal nem támogató eljárást, hanem ellenőrzést indít.
  • Vámellenőrzések és rendészet: A vámszakmai ellenőrzések fókuszpontjait idén az e-kereskedelem, a szellemi tulajdonjog, az EU vámterületére belépő vagy azt elhagyó áruk, valamint az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból (EMGA) finanszírozott jogcímek képezik.


Az idei ellenőrzési terv alapján megállapítható, hogy a NAV 2024-ben nagy hangsúlyt fektet a kockázatos területek ellenőrzésére, a jogkövető magatartás ösztönzésére, és differenciálja az alkalmazott ellenőrzéstípusokat.

A NAV honlapján az Adótraffipax rovatban továbbra is elérhetők a jogkövetési vizsgálatok, próbavásárlások tervezett helyszínei és időpontjai és a részletes, 2024-es ellenőrzési terv is.


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2