Összefoglaló a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. 2023/2. Konjunktúra jelentéséről

Megjelent a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. 2023/2. Konjunktúra jelentése, „A világgazdaság és a magyar gazdaság helyzete és kilátásai 2023 nyarán" címmel, melyet csatoltan olvashatnak.

A tanulmány részleteiben vizsgálja a makrogazdasági helyzetképet és előrejelzést ad a magyar gazdaság aktuális helyzetéről és jövőbeli kilátásairól.

 

Néhány fő pont a magyar gazdaság tekintetében, amit a jelentés vizsgál:

  1. GDP csökkenése: Az idei év első negyedévében a magyar GDP volumene csökkent éves összehasonlításban, és ez a harmadik legrosszabb növekedési mutató az EU-tagállamok között.
  2. Háztartási fogyasztás és jövedelemcsökkenés: A fogyasztás csökkenése elsősorban az inflációs hullám miatt következett be, amely jövedelemcsökkenést és belföldi kereslet csökkenést okozott. Ugyanakkor a háztartások megtakarítási hajlandósága nőtt.
  3. Beruházások: A tanulmány megjegyzi, hogy a jövedelemcsökkenés nem vezetett a beruházások csökkenéséhez, és a beruházási aktivitás nőtt a kisvállalatok, nonprofit szervezetek és lakosság részéről.
  4. Külső kereskedelem: Az export növekedése pozitívan hozzájárult a gazdasági növekedéshez, különösen az áru-külkereskedelem területén.
  5. Előrejelzés: A tanulmány szerint a GDP további csökkenést mutathat az év során, és a magánfogyasztás és beruházások jelentős csökkenését várják, valamint az államháztartási hiány is növekedhet.
  6. Államháztartás: Az államháztartásban hiány további növekedése figyelhető meg, ami részben az adóbevételek elmaradásával magyarázható. A 2024. évi költségvetési tervre is negatív hatással lehet az államháztartási bevételek tervezettől eltérő alakulása.


Néhány fő pont a globális gazdaság tekintetében, amit a jelentés vizsgál:

  1. Globális gazdasági növekedés: Az OECD friss előrejelzése szerint a globális gazdaság 2,7%-os növekedést mutat, de jövőre csak kismértékű javulás (2,9%) várható.
  2. Régiós eltérések: A gazdasági növekedés eltéréseket mutat a régiók között, például India és Kína dinamikus növekedést (5-6%) mutatnak, míg az USA-ban és Japánban alacsonyabb növekedés várható, Európában pedig inkább stagnálás.
  3. Kibocsátás és infláció: A globális kibocsátás erőteljesen bővült az év első felében, de az infláció továbbra is aggasztóan magas szinte mindenütt.
  4. Világkereskedelem: A világkereskedelem stagnál vagy enyhén visszaesik, és az infláció változtatja meg a fogyasztás szerkezetét a fejlett országokban.
  5. Monetáris politika és fiskális politika: A monetáris politika szigorú, és a fiskális politika is korlátozott mozgástereket biztosít a növekedés támogatására.
  6. Eurózóna gazdasága: Az eurózóna gazdasága 0,6%-kal bővül idén, a magánfogyasztást a munkaerőpiaci helyzet támogatja, de beruházások és állami fogyasztás visszaesnek.
  7. EU-27 gazdasága: Az EU-27 GDP-je nőtt az év első negyedévében, és mérsékelt növekedést várnak az idén és jövőre is.
  8. Infláció: Az infláció magas marad, különösen a közép-kelet-európai országokban.
  9. Németország: Németországban az év eleji növekedési visszaesés volt, de a várakozások szerint az év második felére élénkülés várható.
  10. Energiaárak: A csökkenő energiaárak hatására az infláció is mérséklődik, de az orosz-ukrán konfliktus miatti energiaellátási zavarok továbbra is fenyegetést jelentenek.


Az anyag megismerése segíti a makrogazdasági folyamatok megértését és jól használható vezetői előadásokhoz.


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2