A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2016-ban kilencedik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a IX. Szakma Sztár Fesztiválon 2016. április 18-20. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G, F és A pavilonjában került sor.

A versenyek célkitűzése továbbra is a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

A versenyek és a fesztivál jelmondata: „A jó szakma felér egy diplomával!”

Az országos szakmai versenyeket a NemzetgazdaságiMinisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából 40 szakképesítésben – köztük 4 új informatikai szakmában - hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

A verseny fordulói az elődöntők, a válogatók és a döntő voltak.

Az írásbeli versenyen országosan közel 5.200 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

Az itt a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák válogatóiba. A válogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. A válogatókon az oda bekerült diákok, 451 versenyző elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

A végső megmérettetésre, a döntőre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor, ide 214 diák jutott be 110 oktatási intézményből. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők felmentést kapnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga alól.

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján - az idén a tanulók több mint 84 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül840 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 480 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

A III. SkillsHungary Nemzeti Döntőn 10 szakma válogatóinak döntői, valamint a EuroSkills Göteborg 2016 versenyre már korábban kiválasztott mechatronika versenyszámban versenyszituációnak megfelelő „bemutató” került megrendezésre.

A festő, dekoratőr, a fodrász, a kőműves, a pincér, a szakács, a szépségápoló, a villanyszerelő és a virágkötő versenyszámokban a svédországi Göteborgban 2016 decemberében megrendezésre kerülő EuroSkills, valamint az ápolás és gondozás és az informatikai hálózati rendszerüzemeltető versenyszámokban pedig a WorldSkills Abu Dhabi 2017 versenyre kerültek a hazánkat képviselő versenyzők kiválasztásra.

 

2015 a külhoni magyar szakképzés éve” folytatásaként a Miniszterelnöki Hivatal szervezésében 9 szakmában 12 versenyző vett részt a fesztiválon, akik Felvidékről, Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkeztek. Ők a Miniszterelnöki Hivatal különdíját vehették át.

A fesztiválon az idén már közel 15 ezer látogató vett részt ingyenesen.

A vidéki iskolákból, a területi kamaráink szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák érkezett. Több mint 60%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére aKlebelsbergIntézményfenntartóKözpontáltal kiküldött meghívás eredményeként további több mint 5 ezer diák látogatott ki.

A bemutatkozó szakmákat látogatóink tárlatvezetés keretében ismerhették meg. A diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket, valamint a második napon a főszponzorok által tartott előadásokat hallgattak meg.

A IX. Szakma Sztár Fesztivál médiavisszhangja erős volt, a közszolgálati televízió (MTVA) csatornái mellett a Magyar Rádió, az országos sajtó és az internetes hírportálok is tudósítottak az eseményről, valamint a megyei médiák megjelenése is jelentős számú volt.

További információ kérhető:

Laczky Gabriellától, Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési tanácsosától

a 20/526-9217 telefonszámon vagy a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen

www.szakmasztar.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2