Az Szkr. módosításáról szóló rendelet duális képzéssel összefüggő módosításai

A szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Korm. rendelet duális képzéssel összefüggő módosításai – 2023. július


A rendelet módosítása kitér az alábbi témákra:

Szakképző intézményi alapdokumentumok - szakmai vizsgák, KKK, PTT

Szakirányú oktatás, szakképzési munkaszerződés - ágazati alapoktatás felnőttképzésben, évfolyami szorzó felnőttképzési jogviszonyban, mentesülés a munkavégzési kötelezettség alól versenyfelkészítési időszakban, verseny ideje alatt, mulasztások igazolása, részmunkaidős SZMSZ esetén a munkabér meghatározása felnőttképzésben, saját munkavállalók képzésére vonatkozó szabályok, többes jogviszony kezelése

 

Saját munkavállaló képzésére vonatkozó szabályok
Amennyiben a saját munkavállaló képzése a meglévő munkaszerződése vagy kinevezése módosításával zajlik, az alábbiak szerint kell eljárni:
A képzőhelynek nem kell duális képzőhelyként nyilvántartásba vetetnie magát.
A Szocho tv.-ben meghatározott és igénybe vehető adókedvezmény nem érvényesíthető.
A duális képzőhelyekre vonatkozó egyes rendelkezéseket nem kell alkalmazni (pl.: gazdasági kamara igazolása arról, hogy a képzésben részt vevő szakirányú oktatása duális képzőhelyen nem biztosítható; az oktatónak nem kell kamarai gyakorlati oktatói vizsgával rendelkeznie; duális képzőhelyek nyilvántartásba vételével kapcsolatos szabályozások; a gazdasági kamara hatósági ellenőrzéssel kapcsolatos szabályai; adókedvezmény igénybevételének igazolásához az akkreditált vizsgaközpontnak nem kell igazolást kiállítania a sikeres vizsgáról; gazdasági kamara tájékoztatása arról, amennyiben a tanuló szakmai felkészültsége elmarad az elvárható mértékről, és ez a duális képzőhely felelősségére vezethető vissza; fegyelmi eljárás indítása a szakképző intézményben).

Felnőttképzési jogviszonyra vonatkozó pontosítások
Az Szkr. tanulókra vonatkozó részletszabályaival kapcsolatban is meghatározásra került (az Szkt.-hoz hasonlóan), hogy pontosan mely, tanulókra vonatkozó szabályok alkalmazandók a képzésben részt vevő személyekre is, és milyen eltérésekkel.

Egyéb módosítások - Szakmajegyzék változások
A Bőrtermékkészítő szakma kiegészül a Kesztyűkészítő szakmairánnyal.
Új szakmaként jelenik meg az Óvodai nevelő (5 0188 25 02).
Törlésre kerül a Szövettani szakasszisztens szakma (szakmairányok: Citológiai szakasszisztens, Immunhisztokémiai, hisztokémiai és molekuláris biológiai szakasszisztens)


Hatálybalépés
A módosítások általános hatálybalépése 2023. július 7.
Egyes rendelkezések 2023. augusztus 31-én lépnek hatályba (a szakképzésben alkalmazható okmányok kiállításával, illetve azokkal összefüggésben fizetendő térítési díjak).

 

Melléklet:

Összefoglaló az Szkr. 2023 júliusi módosításairól (2023.07.11.)

 

Forrás:

dualis.mkik.hu

292/2023. (VII. 6.) Korm. rendelete a szakképzésben lezajlott átalakítás utólagos hatásvizsgálatából adódó kormányrendelet-módosításokról - Magyar Közlöny 101. szám (2023. július 6.)


Rendezvénynaptár

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2