A tanulók és képzésben résztvevők távollétének, hiányzásának adminisztrációja

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vezető duális képzési tanácsadója 2022. március 17-én online tájékoztató rendezvényen foglalta össze a szakképzési munkaszerződéshez kapcsolódó adminisztrációs feladatokat, kötelezettségeket.
Az új szakképzési törvény hatályba lépését követően, sikeres ágazati alapvizsga letétele után a tanulók, illetve azok a felnőttek, akik szakmát szeretnének tanulni, azaz a képzésben, már szakképzési munkaszerződés megkötésével tölthetik a tanulmányi idejük egy részét azoknál a gazdálkodó szervezeteknél, akik vállalják, hogy a duális képzésbe bekapcsolódnak és őket a gazdasági kamara nyilvántartásba vette.


A szakképzési munkaszerződések legfontosabb ismérve, hogy azokra mind az új szakképzési törvényt, mind a Munka törvénykönyve szabályait is alkalmazni kell. Ezzel a jogviszonnyal történő foglalkoztatás esetén a tanulók és a képzésben résztvevők munkavállalókká válnak, munkabér illeti meg őket, továbbá az Mt. szerinti előírásokat figyelembe véve a szakképzési munkaszerződés hatálya alatti távollétre (betegszabadság, táppénz, igazolatlan mulasztás) vonatkozóan távolléti díjat kell a részükre számfejteni.

Fontos az, hogy ebben az új rendszerben a szakképző iskoláknak és a gazdálkodó szervezeteknek szorosan együttműködve kell az adminisztrációs kötelezettségeiket teljesíteni, a duális képzőhelyeknek is az úgynevezett KRÉTA rendszerben kell rögzíteni a tanulók előrehaladását, távollétét, továbbá az iskoláknak tájékoztatniuk kell a képzőhelyeket a tanulók, ill. képzésben résztvevők igazolt és igazolatlan hiányzásáról. Mindez azért is fontos, mert a gazdálkodóknak pontosan kell munkabért számfejteniük, továbbá a fenti információkat is figyelembe kell venni az adókedvezményük érvényesítésekor.


Rendezvénynaptár

Június 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2