Július 1-jén élesben indul a gazdaságfehérítés újabb eszköze: az online számlázás

Június 22-ig már több mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal az utolsó héten minden lehetséges eszközzel segíti a zökkenőmentes átállást. A július 1-jén debütáló rendszer amellett, hogy tehermentesíti a vállalkozásokat, az államkassza bevételét is növeli. A számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével ugyanis évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé az adóhivatal számára.

A tesztfelületre, illetve a regisztrációs felületre érkezett adatokból az már most kiolvasható, hogy javult az adómorál, a jogkövetési hajlandóság. A tesztfelületre érkező kétmillió számla mellett a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen már 55 ezer felhasználó regisztrált.

A számlázó programot használó vállalkozóknak mindössze ellenőrizniük kell azt, hogy az általuk használt program képes lesz-e július 1-jétől az online adattovábbításra. Ezen túl már csak egy technikai jellegű lépés van hátra: a kötelező számlaadat-szolgáltatáshoz regisztrálnia kell a NAV Online Számla felületén annak a vállalkozónak, aki - akár számlázó programmal, akár számlatömbből - belföldi adóalanyok számára legalább 100 ezer forint áfatartalmú számlát állít ki. A regisztrációt az első adatszolgáltatással érintett számla kiállításáig kell elvégezni, vagyis július elseje után is lehet. Annak ellenére, hogy a regisztráció pillanatok alatt elvégezhető, de azért, hogy ne az első nagy értékű számla kiállítása előtt kelljen ezzel bíbelődni, érdemes még június utolsó napjaiban sort keríteni erre.

A NAV nemcsak a fejlesztőknek, a vállalkozásoknak nyújt szakértői, informatikai, illetve technikai segítséget, hanem kifejlesztett egy ingyenesen használható – speciális és egyre bővülő szolgáltatásokat nyújtó - online-számla programot. Tekintettel arra, hogy a kézi számlák adatait is továbbítani kell, célszerű az érintetteknek megfontolni az átállást a számlatömbökről az adóhivatal ingyenes számlázó programjának a használatára.

Az online számlázás bevezetése nemcsak a költségvetési bevételek növelésében, hanem a bürokrácia-csökkentésben is jelentős előrelépést jelent. A számla kiállítójánál ugyanis kiváltja a belföldi összesítő jelentést, sőt, a vállalkozások adatszolgáltatással érintett számlái is lekérdezhetőek lesznek. Az online számlázás megteremti az áfabevallások adóhivatali kiajánlásának a jövőbeni lehetőségét is.

(Forrás: Pénzügyminisztérium)

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2