Szerkezetkész az új Duna-híd

Foktő térségében március 14-én megtartották a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében épülő Kalocsa-Paks Duna-híd hordógurítását. Az építőipari hagyományokat követő eseményre azt követően kerülhetett sor, hogy idén januárban a közel egy kilométeres építményen teljessé vált a pályalemez – írja az eseményről a Magyarépítők.hu cikke.

Az építőipari szakportál cikke fölidézi: a megtartott hordógurító ünnepséget az tette lehetővé, hogy a bal parti ártéri híd, majd a jobb parti ártéri híd szerkezetének betolását követően január 26-án a középső elemet képező mederhíd is bezárult.

hidhordo2


Az eseményen a hordógurítás a három elemből álló építmény bal (foktői) ártéri hídjáról indult, amely után a mederhíd látogatására is lehetőség nyílt. Az eseményen elhangzottak szerint régi hagyomány, hogy egy híd elkészültét hordógurítással ünneplik. A hídépítők ugyanis a hagyomány szerint megegyeztek az ördöggel, hogy sikeres legyen az építkezés, viszont az ördög az első átkelő lelkét kérte fizetségül. Emiatt elsőként egy hordót szokás a hídon átgurítani, hogy az felfogja az átkot.

Rendkívüli kihívások közepette is sikerült tartani a határidőt

Az eseményen felszólalva Pántya József, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára azt hangsúlyozta, bár helyettes államtitkárként kapta a meghívót, az út- és hídépítési szakmát magáénak valló emberként érkezett. Úgy fogalmazott, a munka előre haladásából látszik, hogy jó kezekben van a projekt, de az elismerést a kivitelezőn túl minden résztvevőre kitágítaná, mert óriási csapatmunka folyik az építkezésen.

A Fővállalkozó Duna Aszfalt Zrt. képviseletében Varga Antal igazgatósági tag köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében kitért arra, hogy az elmúlt időszakban számos folyami híd építésében vett részt a Duna Aszfalt Zrt., melyek közül a Kalocsa-Paks Duna-híd a leghosszabb egybefüggő műtárgy, a maga 946 méteres hosszával. Méltatta a megvalósításban résztvevő mintegy 800 fő áldozatos munkáját, beleértve a megrendelő, a fővállalkozó, a tervező és az alvállalkozó munkatársait.

Ezek a munkálatok vannak még hátra

A beruházó Építési és Közlekedési Minisztériumnak az esemény után kiadott közleménye szerint a híd átadásáig még számos befejező munkafolyamat van hátra.
Ezek
- a hídpálya szigetelése és aszfaltozása,
- a helyszíni korrózióvédelmi munkák,
- burkolatjel festések,
- korlátok és más hídtartozékok elhelyezése,
- a közvilágítás szerelése,
- a híd monitoring- és riasztórendszerének kiépítése,
- a hajózási jelzések és légi akadály jelző fények felszerelése.

Az eseményen elhangzottak megerősítették, hogy a projekt a záró fázisában tart.

A tervek szerint MÁJUSBAN MÁR ELINDULHAT A MŰSZAKI ÁTADÁS-ÁTVÉTEL – írja a hidat építő Duna Aszfalt Zrt. médiapartnereként is tevékenykedő szakportál.

 

Forrás: kalohirek.hu
Képek: Magyar Építők

 

 

 


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2