MKIK-NGM együttműködés a vállalkozások fejlesztéséért

Sajtóközlemény

A kormány célja 2024-ben a gazdaság helyreállítása, ez azt jelenti, hogy 4 százalékos gazdasági növekedést szeretnének elérni - mondta a nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarában (MKIK) tartott sajtóeseményen.

Nagy Márton kiemelte, ennek három kulcs eleme van: a fogyasztás, illetve a belső kereslet által vezérelt szektorok termelésének és beruházásnak helyreállítása, valamint a munkaerőpiaci aktivitási ráta növelésén keresztül a gazdaság élénkítése.

Ehhez a célkitűzéshez kapcsolódik a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) Plusz. A GINOP Plusz programokban 900-910 milliárd forint áll rendelkezésre két prioritáson: az egyik a vállalkozásfejlesztést, a másik a munkaerőpiaci aktivitást jelöli. Előbbire 450 milliárd forint, utóbbira 460 milliárd forint áll rendelkezésre.

A következő időszakban 6-8 programot hirdetnek meg. Már a jövő héten bejelentenek egy vállalkozásfejlesztési és egy aktivitást ösztönző programot. Előbbi nagyságrendileg 130 milliárd forintos, utóbbi 130-150 milliárd forintos program lesz - mondta a miniszter.

Az MKIK és a kamarai hálózat folyamatosan azon dolgozik, hogy a háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági környezetben közvetlenül a piaci szereplőktől származó információkkal és javaslatokkal segítsük a kormányzatot, hozzájárulva a gazdaságpolitikai döntések megalapozottságához, a hatékony és gyors reakcióképesség fenntartásához. Ebben az évben a magyar gazdaság megerősítése és a növekedés helyreállítása a legfőbb közös célunk.

A kormány által bejelentett 450 milliárd forintos GINOP Plusz programok kiemelkedő lehetőséget kínálnak a vállalkozások számára. Ezek a programok a felülvizsgált KKV Stratégia alapján kerülnek megvalósításra, és mikro-, kis- és középvállalkozások számára nyújtanak célzott támogatást. A támogatások célja a vállalkozások versenyképességének megőrzése, melyet technológiai és szervezeti megújítással, valamint digitalizációs és energiahatékonysági beruházások támogatásával érhetnek el.

Az MKIK javasolja, hogy a projektek kialakítása során a vállalkozói vélemények legyenek becsatornázva, és a meghirdetett pályázatok hatékonysága legyen nyomonkövetve, amely munkában az MKIK is hatékony részt vállal. Ezen visszajelzések a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) számára egy biztosíték arra, hogy a támogatások hatékonyan kerülnek felhasználásra és eredményesek lesznek. Ezen programok fontosságát tovább erősíti az, hogy nagy igény van a vállalkozásokban a hatékonyság növelésére és a versenyképességük javítására. A vállalkozások sikeres fejlődése hozzájárul a gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez.

A 460 milliárd forint összegű uniós források hozzárendelésével a gazdasági növekedés helyreállításának fontos eleme a foglalkoztatás eredményeinek megőrzése és a munkaerőpiac dinamizálása is. Az elmúlt években már jelentős eredményeket értünk el a foglalkoztatáspolitika terén, azonban további erőfeszítésekre van szükség a munkaerőpiaci aktivitás és a foglalkoztatottak arányának további növelése érdekében. Ezek a programok nemcsak a vállalkozások versenyképességének megőrzését és a gazdasági növekedést célozzák, hanem a munkaerőpiac dinamizálását és a foglalkoztatási mutatók javítását is szolgálják. Segítenek Magyarország gazdaságának az uniós és nemzetközi versenyben való erős pozícióban tartásában, azáltal, hogy támogatják a vállalkozások fejlődését és innovációját, elősegítik az ország versenyképességének fenntartását a globális piacon.

Az említett vállalkozásfejlesztési projektek sikeréhez elengedhetetlen, hogy a kamarák és a vállalkozásfejlesztésben aktív szervezetek szorosan együttműködjenek, és hatékony feladatmegosztás történjen a források népszerűsítése érdekében. A kamarák szerepe kiemelkedő fontosságú a vállalkozások támogatásában és a programok sikerének elérésében. Az együttműködés révén lehetőség nyílik a programok szélesebb körű megismertetésére, valamint azok célzottabb elérésére az érintett vállalkozások körében.

 

Forrás és kép: mkik.hu


Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2