A Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárság országjárása keretében meglátogatja a megyei (fővárosi) kereskedelmi és iparkamarák mellett működő békéltető testületeket annak érdekében, hogy megismerje a békéltető testületek működését a gyakorlatban.

Az országjárás második állomásaként Koszorús László fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár és Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő, valamint Dr. Szente István a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság mb. főigazgatója és Vermes Bella titkárságvezető a Bács-Kiskun megyei Kereskedelemi és Iparkamara mellett működő békéltető testületnél járt. A látogatás keretében sor került egy békéltető testületi meghallgatáson való részvételre, majd Gaál József a Bács-Kiskun megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, Sipos Zsolt, a kamara titkárával, Dr. Gál Gyula, a békéltető testület elnökével és Puskásné Dr. Csorba Éva jogi és igazgatási irodavezetővel egyeztetésre került sor a fogyasztóvédelmi törvény jelenlegi, jogharmonizációs célokat szolgáló módosításáról, a békéltető testület mindennapi munkájáról, valamint a költségvetési támogatás elosztásával kapcsolatos gyakorlatról.

Ezt követően Helyettes Államtitkár úr találkozott a Bács-Kiskun megyei Békéltető Testület tagjaival, ahol Dr. Gál Gyula ismertette a testület 2014. évi eredményeit, köszöntötte a Helyettes Államtitkárság és a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság munkatársait. Koszorús László helyettes államtitkár beszámolt az elmúlt időszak fogyasztóvédelmet érintő változásairól, Keszthelyi Nikoletta a békéltető testületekkel és fogyasztóvédelmi civil szervezetekkel foglalkozó szakértő pedig a békéltető testületeket érintő jogszabályi változásokról. Dr. Szente István főigazgató elmondta, hogy a fogyasztóvédelmi intézményrendszer a következő hónapokban egy Európai Uniós támogatásnak köszönhetően 350 millió forintból újulhat meg, amely érinteni fogja a békéltető testületeket is.

A testületi tagok üdvözölték a fogyasztóvédelmi törvény módosításának céljait, azaz a békéltető testületek szerepének erősítését, ezzel együtt a magyar vitarendezési kultúra fejlődésének elősegítését. Ezt követően konzultációra került sor a testületi tagok és a Helyettes Államtitkárság munkatársai között.

A látogatásról készült összefoglalót az alábbiakban olvashatja.

Kecskemét - A Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület szakmai rendezvényt szervezett csütörtök délután a Kereskedelmi és Iparkamara székházában.  A rendezvényen jelen volt Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős helyettes államtitkára is.

10.210 - ennyi ügyben segítettek országosan a Békéltető Testületek. Ez ezernél is több eset, mint egy évvel korábban - emelte ki Koszorús László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Fogyasztóvédelemért Felelős Helyettes Államtitkárságának vezetője.

Annak ellenére, hogy viszonylag kevesen tudnak róla, mégis nagyon sokan igénybe veszik. Folyamatosan nőnek az ügyszámok, főleg a kis kárértékű esetek száma növekedett meg: olyanoké, amelyekért nem lenne érdemes bíróságra menni.

Érdemes felkeresni a Békéltető Testületet, hiszen ingyenes, gyors és hatékony. Az esetek során egyre több vállalkozó együttműködik, de vannak azért kivételek. Éppen ezért az Országgyűlés jövő hétre napirendre tűzte a Békéltető Testületekre vonatkozó törvények szigorítását.

A találkozón részt vett dr. Szente István, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság megbízott főigazgatója is, aki arról számolt be, hogy a fogyasztóvédelmi intézményrendszer a következő hónapokban, egy európai uniós támogatásnak köszönhetően 350 millió forintból újulhat meg. Ez érinteni fogja a Békéltető Testületeket is.

A találkozón Dr. Gál Gyula, a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület (BT) elnöke hangsúlyozta: tavaly rekordszámú ügyben: 412 alkalommal döntöttek. Idén, a jelenlegi adatok alapján a tavalyinál is több esettel számolnak. A panaszok döntő többsége a közüzemi szolgáltatásokra vonatkozik, a termékek közül pedig a cipő az, ami miatt a leggyakrabban felkeresik a testületet.

Forrás: keol.hu, szöveg: KTV

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2