BKMKIK 2024 kicsi

Számos probléma hátráltatta a tavaly év végén meghirdetett uniós pályázatok gyors elbírálását, például gondot okoztak az online értékelési rendszer technikai problémái és a hibásan benyújtott pályázatok - tudta meg a Napi.hu. Jövő héten viszont már megindul a döntéshozatal, eleinte heti 100, majd akár 200 győztest is kihirdethetnek.

A 2014-2020-as uniós költségvetési időszakot érintően elsőként októberben jelentek meg támogatási kiírások (amelyekre novembertől lehetett benyújtani a pályázati dokumentumokat), ám mivel az EU ekkor még nem hagyta jóvá a magyar operatív programokat, a kormány a saját felelősségére írta ki a pályázatokat. Ez azt jelenti, hogy a kormány olyan célokat finanszírozott (például a fiatalok vállalkozóvá válását, vagy új piaci megjelenés támogatását), amelyeket minden bizonnyal támogatni fog az EU is a következő hét évben, így ezekre utólag is le tudják hívni Brüsszelből a pénzt.
Akkor gyors elbírálást ígértek, de az azóta eltelt időszakban sem hirdettek győztest. Ennek több oka volt - tudta meg a Napi.hu. Gondot okozott például, hogy elenyésző volt azoknak a támogatási kérelmeknek a száma, melyeknél nem volt szükség hiánypótlásra, de ahol kérték, ott sem küldte el minden ötödik pályázó a kiegészítéseket. Ennek megfelelően jelenleg is zajlik "a jogosultsági feltételeknek való megfelelés vizsgálata", elutasítás esetén pedig a kifogások kezelése.

Az sem segítette a gyors elbírálást, hogy az előzetes várakozásokat a pályázatok száma és az ezekhez kapcsolódó támogatási igények is jelentősen meghaladták. A kérelmek feldolgozása azonnal megkezdődött, a problémát azonban fokozta, hogy a pályázatok több mint felét már az első napon beadták, az online értékelési rendszer kezdeti technikai nehézségei miatt azonban csak 2014 december közepén lehetett volna úgy hiánypótlást kiküldeni, hogy azt a pályázó biztosan megkaphassa.
Több GOP-os projekt végső elszámolási határideje tavaly év végére esett, ami azért fontos, mert akinek késedelemben lévő GOP-projektje van, az nem kaphat támogatást az új operatív programból, a GINOP-ból. Ez ugyancsak lassította az elbírálást, mint ahogy a sok munkaszüneti nap az év végén, félő volt, hogy ha karácsony előtt küldik ki a hiánypótlásokat, akkor a két ünnep közötti 3 munkanapban a vállalkozások a hiányzó dokumentumokat nem fogják tudni beszerezni. Sok kisebb vállalkozás ugyanis leállt ezeken a napokon.

Jövő héttől már nyerteseket hirdetnek

Mindezeknek köszönhetően csak januárban kezdődött el a hiánypótlások kiküldése, így mára jutott el odáig a rendszer, hogy az egyszerűsített eljárásrendi pályázatokban (kapacitásbővítés, piacra jutás) a jövő héten már megindulhat a döntéshozatal. Először várhatóan százas nagyságrendben születik támogatói döntés, azt követően pedig egyre gyorsuló ütemben, heti 150-200 támogatósi döntés születhet.

Vannak azonban olyan pályázatok, mint például a rugalmas foglalkoztatást, vagy éppen a fiatalok vállalkozóvá válását célzó kiírások, ahol konzorciumban együttműködő vállalkozások, nonprofit és egyéb nem nyereségérdekelt szervezetek adhattak be támogatási kérelmet. Ezzel kapcsolatban több megkeresés érkezett, hogy kevés az előkészítésre rendelkezésre álló idő, ezért az Irányító Hatóság 2015. január 30-ig meghosszabbította a beadási határidőt. Ezekben az esetekben - mivel komplexebb pályázatokról van szó, és még sok hiánypótlás nem érkezett vissza - leghamarabb május első felében várható döntés.

 

Teljes cikk

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2