Egy nemzetközi pályázat részeként megvalósuló projekt keretében épít gazdasági kapcsolatokat Törökország az Európai Unió tagállamai közül Lengyelországgal és Magyarországgal. Hazánkban kizárólag Kecskeméten tett látogatást egy török delegáció. Az autóipari vállalkozások vezetőit kereskedelmi és iparkamarai képviselők kísérték. A négy napos találkozót a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara koordinálta.

A javarészt a török autóipari központból, Bursa városából érkezett vendégeket a hivatalos szakmai fogadáson Sipos Zsolt, a megyei köztesület titkára köszöntötte.
A megjelent tíz vállalkozásvezető bemutatkozó prezentációjából kiderült: európai partnerekkel kívánják bővíteni üzleti körüket, amely így sem csekély: mintegy 42 ezer céggel vannak kapcsolatban. Ez elsősorban az autóiparra vonatkozik, de kiemelkedő Bursában a gépipar, valamint a textilipar is.
”Lehetőségek keresése és hidak építése az autóiparban Törökország és az EU között” (Turkey-EU Business Dialogue Call – TEBD/019) elnevezésű nemzetközi pályázat keretében 2020. január 22-e és 25-e között tartózkodott a török delegáció Kecskeméten.
A 12 hónapos pályázat első időszakában 100 török vállalkozó szakértői tréningen vett részt. A szakmai anyag része volt egyebek mellett az EU közösségi joganyag, valamint a külkereskedelmi folyamatok. A képzést követően a kiválasztott 20 vállalkozó 2019. decemberében utazott a pályázat két EU partnerországa közül Lengyelországba. 2020. januárjában pedig Magyarországon, Kecskeméten tartózkodtak.
Az Európai Unióban tett látogatások során lehetőség nyílt a legjobb tapasztalatok és szaktudás átadására, B2B üzletember találkozók megtartására, gyárlátogatásokra és partnerségi megállapodások kialakítására. A pályázat záró eleme egy 2020. februárjában megvalósuló törökországi látogatás lesz, melynek során hét magyar autóipari vállalkozó a Kecskeméten kialakított üzleti kapcsolatokat egy partnerségi megállapodással zárhatja.
Az ismert török közmondás szerint „ha beindítjuk a folyón a vizet, akkor az eléri a célját”. A török vendégek úgy vélték: a kapcsolatfelvétel által „elindították a vizet”. Várják a folytatást.

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2