Számos módja van annak, hogy hogyan kémkedhetnek Ön után az interneten. A védelem elsődleges vonala Önnél kezdődik.
A Google nemrég elindított szolgáltatása elérhetővé teszi minden egyes korábbi keresésüket. Ez azért jelentős változás, mert nyilvánosságra kerülhet az is, amiről azt gondolták, örökre a négy fal között marad - figyelmeztet a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya. A keresési előzmények nyilvánossága mellett a közösségi oldalaik is könnyű célponttá teszik Önöket. Rengeteg információt önként oszthatnak meg magukról, de ha esetleg valami rejtve marad, egy ügyes hacker pillanatok alatt kiderítheti. Kellemetlen meglepetés érheti a Facebook- vagy a Gmail fiókja kapcsán is. Facebook, Gmail: mekkora az esélye, hogy feltörik a fiókját?

Mostanában több híresség is arra hivatkozott egy-egy nagy port kavaró poszt után, hogy a bejegyzést valójában nem is ő tette közzé, hanem valaki feltörte a közösségi oldalának profilját. Egy magánember életében ez nem jelent mindennapi fenyegetést, hacsak magukra nem haragítanak valakit, aki titkon IT zseni. Azonban nem az a valós veszély, hogy egy idegen ellopja a jelszavukat, hanem, hogy valaki a környezetükből több információt szeretne, mint amennyit nyilvánosan megosztottak. Ennek megszerzésére pedig több módszer is létezik. A különböző jelszófeltörő programok általában nem használhatóak, sőt, előfordulhat, hogy a próbálkozó adatai kerülnek illetéktelenek kezébe. A keylogger programok mindent rögzítenek.
Sokszor az ember bejelentkezve marad egy eszközön, majd őrizetlenül hagyja azt, szabad utat adva a kezdő kémeknek is. Aki már egy fokkal tovább megy, használhat úgynevezett keylogger programokat. Ezeket feltelepítve más gépére a leütött karaktereket folyamatosan monitorozza. Így lehet elcsípni a különböző jelszavakat, az így megszerzett adatokat a program továbbíthatja a kíváncsi félnek.

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, Bűnmegelőzési Osztály

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2