A fogyasztóvédelmi hatóság kiemelt feladatának tekinti a csecsemők és gyermekek számára értékesítésre kínált termékek folyamatos piacfelügyeleti ellenőrzését, melyek között igen fontos termékcsoportot alkotnak az alsó- és felsőruházati termékek és lábbelik. A vizsgálat egyrészt laboratóriumi vizsgálattal egybekötött piacfelügyeleti ellenőrzésre, másrészt a termékbiztonsági szempontok megfelelőségének feltérképezésére irányul, annak érdekében, hogy a forgalomban lévő termékek megfelelnek-e a vonatkozó szabványok biztonsági követelményeinek.

A Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály Fogyasztóvédelmi Osztálya a partnerség jegyében ezúton kívánja felhívni a témában érintett vállalkozások figyelmét az alábbiakra:

Valamennyi csecsemő, kisgyermek és gyermek alsó- és felsőruházati termék esetén (14 éves korig) a nyak- és kapucni részen alkalmazott húzózsinórok a nyak köré szorulva fojtási veszélyt, a derékrészen és az attól lejjebb lévő, valamint az ujja aljarészeken a szabványban  nem megengedett módon történő zsinórok alkalmazása, illetve a zsinórvégeken lévő csomók, műanyag végelzárók – a nyak körüli zsinórokon lévő végzárók kivételével – alkalmazása balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára. A nyak körül alkalmazott elasztikus zsinórok a fojtási veszélyen kívül arc- és szemsérülést – balesetveszélyt – is okozhatnak a gyermekeknek.

A 3 éves kor alatti – 98/104 cm magas, vagy az annál alacsonyabb – gyermekeknek gyártott alsó- és felsőruházati termékekkel szemben az az elvárás, hogy a különböző ragasztott, szegecselt vagy varrott technológiával történő díszítések megfelelően legyenek a ruhákra rögzítve. A 3 év alatti kisgyermekek szinte még mindent a szájukba vesznek, megkóstolnak, a helytelenül rögzített díszek könnyen leválhatnak, így viselés vagy utazás közben a gyermek légutakba kerülve fulladásveszélyt jelenthetnek. Komoly veszélyforrás lehet egy gyermekruhán olyan biztosítótű is, amely ki tud nyílni, ebben az esetben a szúrásveszély és a lenyelés kockázata is nagy. Balesetveszélyesek is lehetnek azon termékek, amelyeken a megengedettnél hosszabb öv van, mivel könnyen beakadhat viselés közben.

A gyermekcipők biztonságára is fokozott figyelmet kell fordítani, mivel a 17–25-ös méretű lábbelik viselői 1–3 éves korú gyermekek, akik életkorukból adódóan nem képesek felmérni azt a kockázatot, amelyet a nem megfelelően kialakított lábbeli viselése okozhat.
A gyermekkorcsoportú lábbelik laboratóriumi vizsgálatának célja a lábbelikre vonatkozó biztonsági követelményeknek  való megfelelés, a lábbelin rögzített gyöngyök, flitterek, valamint a lelógó alkatrészek, rojtok, zsinórok felerősítési szilárdságának az ellenőrzése.
A gyermek lábbeliken lévő nem megfelelően rögzített díszítések fulladásveszélyt jelenthetnek, vagy balesetet okozhatnak. A merev, kemény talp-szerkezetű és hegyes orr-rész kialakítású gyermekcipők akadályozzák a gyermekláb egészséges fejlődését, maradandó láb deformációt okozhatnak.

A következőkben néhány, gyanúra okot adó biztonságossági szempontból kifogásolható hibát sorolunk fel:

  • a lábbeli felsőrészén fulladásveszélyes kellékeket, illetve díszítéseket (fémből, fából, műanyagból készült legalább 4-5 mm-es nagyságú gyöngyöket, a felsőrész síkjából kiálló flittereket, szegecseket) tartalmaz;
  • további gyanúra adhat okot, ha a díszítéseket ragasztással erősítették fel, és kézi húzóerő hatására leválnak;
  • felsőrészén balesetveszélyes lelógó kellékeket, illetve díszítéseket (rojtokat, zsinórokat) tartalmaz, amelyek használat során beakadhatnak, kioldódhatnak: a kisméretű alkatrészek által jelent fulladásveszélyt;
  • merev, kemény alsórész-szerkezetű;
  • hegyes orr-részű.

Jelen vizsgálat keretében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriumában 34 féle vizsgált csecsemő- és kisgyermek- ruházati termékből 29 nem felelt meg a biztonságossági követelményeknek, az apró díszítések – strasszok, gyöngyök, szegecsek stb. – a ruháról igen kis erő hatására leváltak, ezzel használatuk a fulladásveszély miatt súlyos kockázatot jelenthet. A vizsgált 17 pár gyermekcipő közül 14 pár lábbeli a könnyen leváló díszítés miatt szintén fulladásveszélyt jelenthet, 2 pár gyermekcipőnél pedig a nem megfelelő formakialakítást, merev, kemény járótalpat kifogásoltak a szakemberek, mivel azok viselése egészségkárosító hatású lehet.

Mindezek alapján hatóságunk felhívja az érintett vállalkozások figyelmét, hogy csak biztonságos és az általános hatályú, közvetlenül alkalmazandó európai uniós jogi aktusokban és a jogszabályokban foglalt követelményeknek megfelelő termék hozható forgalomba, forgalmazható, üzemeltethető, vagy bocsátható a fogyasztók és felhasználók rendelkezésére . A gyártó köteles gondoskodni a termék biztonságosságáról , ugyanakkor az importőr és a forgalmazó nem hozhat forgalomba és nem forgalmazhat olyan terméket, amelyről tudja vagy a rendelkezésére álló tájékoztatás vagy szakmai gondosság alapján tudnia kellene, hogy nem biztonságos .

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal
Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztály
Fogyasztóvédelmi Osztály

Mellékletek:
Download this file (Fogyasztóvédelem_Tájékoztató anyag (csecsemő- és kisgyermek ruházati termékek, lábbelik).doc)Tájékoztató

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2