Az online pénztárgépeket a jogszabály szerint évente kell felülvizsgáltatni. Ezt a NAV nyilvántartásában szereplő szervizek valamelyikével kell elvégeztetni, első alkalommal a pénztárgép első üzembe helyezését követő egy éven belül, majd évente meg kell ismételni.

A szerviz elsődleges feladata a felülvizsgálat alkalmával az illegális beavatkozások kiszűrése és feltárása. Emellett a szakemberek ellenőrzik, és szükség esetén kicserélik az adóügyi ellenőrző egység akkumulátorát is. Az éves ellenőrzést – annak lépéseit, megállapításait – a műszerész dokumentálja a pénztárgépnaplóban. A Pénztárgéprendelet meghatározza azokat az eseteket, amikor a felülvizsgálat során tapasztalt hiányosságról, rendellenességről jegyzőkönyv felvétele kötelező (pl. a pénztárgépnapló nincs a helyén, a pénztárgép nincs szabályosan plombálva).

Az éves felülvizsgálat elvégzéséről, illetve annak eredményéről a szerviznek 5 napon belül kell adatot szolgáltatnia a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak az erre rendszeresített nyomtatványon (PTGTAX). Az üzemeltetőnek az éves felülvizsgálattal kapcsolatban adatot csak akkor kell szolgáltatnia, ha a műszerész bejegyzését nem fogadja el, és nem írja alá. Ebben az esetben a műszerésznek az aláírás megtagadásáról jegyzőkönyvet kell felvennie, az üzemeltetőnek pedig 15 napon belül, az erre rendszeresített adatlapon (PTGTAXUZ) kell jeleznie.

A NAV a fenti adatszolgáltatáson felül további kötelezettséget nem ír elő, hatósági díjat nem számol fel, illetve többlet (hatósági) költség megfizetésére nem kötelezi a pénztárgép üzemeltetőket.

Forrás: Dél-alföldi Regionális Adó Főigazgatósága


Rendezvénynaptár

Június 2019
H K Sz Cs P Szo V
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

evszazadokoroksege

Kamarai Videók

Új Széchenyi terv - banner

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó