A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (a továbbiakban: Hatóság) az idei évben immáron második alkalommal végzett laboratóriumi vizsgálatokat a kereskedelemben kapható szénmonoxid érzékelők megfelelősége és biztonságos működése tárgyában.

Mint ahogyan arról a Hatóság a közvéleményt is tájékoztatta, a legutóbb elvégzett laboratóriumi vizsgálatok alapján megállapítást nyert, hogy a 10-féle (8 elemes és 2 hálózati feszültségről működő) riasztó egyike sem felelt meg a szabvány követelményeknek, mivel azok a meghatározott szénmonoxid koncentrációnál, a megadott időn belül nem jeleztek. A helyzet súlyosságát jelzi az a tény. hogy 6-féle (5 elemes és l hálózati feszültségről működő) készülék a legmagasabb koncentrációnál sem adott semmilyen jelzést.

A bevizsgálást követő kockázatértékelés és a vonatkozó szakvélemény megállapította, hogy a termékek mérgezés -veszélv szempontjából súlyos kockázatot jelentetnek a felhasználókra nézve. A piacfelügyeleti eljárások jelenleg folyamatban vannak, azonban a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az ügydöntő határozatok meghozataláig - a termékek további forgalmazását megtiltották.

Figyelemmel arra. hogy a vizsgált kategóriába tartozó termékek - előzetes megfelelőségi tanúsítás híján - szabadon forgalmazhatók a kereskedelemben, ezúton kérjük, hogy a rendelkezésükre álló eszközök útján tájékoztassák a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tagjait a szénmonoxid-riasztók működésében rejlő fokozott kockázatról és a forgalomba hozatalt megelőző kiemelt körültekintés szükségességéről.

Úgy véljük, hogy a magas kifogásolási arány indokolná teszi azt. hogy a kereskedők figyelmét felhívjuk arra. hogy fokozott gondossággal járjanak el. mielőtt a termékeket a fogyasztók számára elérhetővé teszik.

Mellékelten megküldjük a most vizsgált termékek listáját, kérjük, hogy a kereskedők tájékoztatásában legyenek segítségünkre.

Forrás: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Mellékletek:
Download this file (CO-erzekelok_2014.doc)CO érzékelők

Rendezvénynaptár

Június 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó