Újabb gazdaságvédelmi akcióterv készül

A kormány jövő év február-márciusban újabb gazdaságvédelmi akciótervvel segíti a magyar gazdaság szereplőit, ami egyebek között további adócsökkentést és adóadminisztráció-mérséklést jelent - közölte a pénzügyminiszter. Varga Mihály hangsúlyozta: bár Európában még nem beszélhetünk recesszióról, de visszafogottak a gazdasági kilátások, Közép-Európában és Magyarországon ugyanakkor bizakodóbb a hangulat, mint Európa egészében. A magyar gazdaság 2019-re Európa leggyorsabban növekvő gazdasága lett, az év első kilenc hónapjában 5,1 százalékos, a harmadik negyedévben 5 százalékos volt a gazdasági növekedés, ami három és félszerese az európai átlagnak.

A pénzügyminiszter szerint jövőre reálisan 4 százalékos gazdasági növekedés várható, amit segít a kormány új gazdaságvédelmi akcióterve.
Varga Mihály kiemelte, hogy a növekedéssel párhuzamosan fokozatosan csökkent az adósságállomány 80-ról 68 százalékra, a cél pedig, hogy 2022 végére 60 százalék alá mérséklődjön. Megjegyezte, hogy egyetlen ország sem tudott ilyen ütemű adósságcsökkentést elérni.
A miniszter szerint a gazdasági sikerekben jelentős szerepe van annak az összefogásnak és együttműködésnek, amely az elmúlt években az önkormányzatok, az egyetemek, a vállalkozások és a kormányzat között kialakult.
A világgazdaságra kitekintve azt mondta, "Európa egyre lassuló kontinenssé kezd válni", miközben az Amerikai Egyesült Államok és Kína növekszik. Az Európában hosszú távon szűkülő lehetőségek indokolták a magyar kormány keleti nyitás politikáját - fűzte hozzá a pénzügyi tárca vezetője.
Varga Mihály rámutatott, hogy nem csökkent a beruházási érdeklődés Magyarország iránt: jelenleg több mint száz beruházást készítenek elő olyan külföldi cégekkel, amelyek itt akarnak befektetni.
A munkaerőpiaci reformprogramról megjegyezte: a munkaügyi hivatalok átalakításának eredményeként 50 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A programot még öt megyére - ezzel az ország egész területére - kiterjesztik.
Varga Mihály tájékoztatott arról is, hogy a foglalkoztatási és munkaügyi terület, amely nem része a hagyományos pénzügypolitikának, a munkaügyi reformprogram lezárásával jövőre az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz kerül.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2