A Pénzügyminisztérium állásfoglalása a CSOK keretében támogatott ingatlanok vállalkozási célú használatáról

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara tájékoztatása szerint a Pénzügyminisztérium állásfoglalása alapján a családi otthonteremtési kedvezmény, a CSOK keretében támogatott ingatlanban vállalkozási tevékenység végzése, illetve székhely (telephely, fióktelep) létesítése lakáscéltól eltérő hasznosításnak minősül és a támogatás visszafizetését vonja maga után.

Ennek értelmében a CSOK-kal vagy egyéb állami támogatással érintett ingatlanba, lakásba nem lehet bejelenteni a vállalkozás (és az egyéni vállalkozó) székhelyét, telephelyét, fióktelepét, stb., illetve az érintett ingatlanban, lakásban a lakhatástól eltérő vállalkozási tevékenységet (pl. rendelő, iroda, stb.) nem lehet végezni, mert az az eredeti, támogatott céltól eltérő hasznosításnak minősül és a támogatás visszafizetését vonja maga után.

A CSOK-kal vagy egyéb állami támogatással érintett ingatlanba történő vállalkozási tevékenység bejelentés elkerülésének egyik lehetséges módja lehet a székhelyszolgáltatás igénybevétele.

Részletes indoklás:

A CSOK igénybevételét szabályozó, az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016 (II.10.) Korm. rendelet, illetve a használt lakás vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményről szóló 17/2016 (II.10.) Korm. rendelet célja, hogy támogassa a gyermeket nevelő és vállaló szülőket családjuk megfelelő otthonának biztosítása érdekében.
A fenti két jogszabály és a korábbi lakáscélú, vissza nem térítendő állami támogatásokat szabályozó jogszabály egyaránt kizárják a támogatások igénybevételével épített vagy vásárolt lakásnak a lakás céljától eltérő hasznosítását. A lakás céljától eltérő hasznosítás körébe tartozik a lakás használatának átengedése, illetve a lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzése.
A lakásban bármilyen vállalkozási tevékenység végzésére irányuló korlátozás oka, hogy a vállalkozások állami támogatásának lehetősége ebben az esetben fel se merülhessen, ugyanis a cég (egyéni vállalkozás) székhelye (telephelye, fióktelepe) nem csupán egy, a Cégnyilvántartásban (vagy az egyéni vállalkozók nyilvántartásában) adminisztratív bejegyzésre kerülő adatot jelent.
A cégnyilvántartásról, a bírósági cégeljárásról és a végelszámolásról szóló 2006. évi V. törvény, illetve az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény alapján a cég székhelye a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítésének helyszíne. Ezen túlmenően a cég székhelye, telephelye és fióktelepe olyan ingatlan lehet, amely a cég tulajdonát képezi, vagy amelynek használatára – ideértve a székhelyszolgáltatás útján biztosított székhelyhasználatot is – a cég jogosult. Ez utóbbi feltétel a CSOK-kal épített vagy vásárolt ingatlan vonatkozásában nem tud teljesülni.

 


Rendezvénynaptár

Július 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó