Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukció keretében mostantól a kedvezőtlen időjárás által sújtott gazdálkodók teljes támogatásban részesülnek.

Gondokkal küszködő vállalkozások számára is nyitottá vált az Agrár Széchenyi Kártya (ASZK). Mostantól a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett agrárvállalkozások részére az állam az ASZK-hoz a jelenlegi 4%-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további, teljes körű támogatást is biztosít a költségek átvállalása mellett.

A Földművelésügyi Minisztérium a kedvezőtlen időjárás miatt kárt szenvedett és Agrár Széchenyi Kártyával (ASZK) már rendelkező, illetve a Konstrukció keretében 2016. március 31-ig hatályos hitelszerződéssel rendelkező vállalkozásoknak a jelenlegi 4 %-os kamat- és kezesi díjtámogatáson felül további - teljes hiteldíjra vonatkozó - támogatást nyújt a 2015. április 30-át követően esedékes díjtételek vonatkozásában, az adott hitelügylet futamidejének teljes időtartamára. A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy a Kormányzat a fenti esedékességi időponttól kezdődően 100%-os kamat-, kezesi díj-, illetve kezelési költségtámogatással, valamint egyéb költségtámogatásokkal (mint pl. szerződéskötési díj, közjegyzői díj, értékbecslési díj, stb.) segíti a kárt szenvedett gazdák nullaköltségű finanszírozáshoz jutását.

A részletes feltételeket tartalmazó 2015. december 1-jén megjelent FM rendelet szerint azok az agrárvállalkozások élhetnek a lehetőséggel, amelyek a hivatkozott rendeletben nevesített településeken székhellyel/fiókteleppel/telephellyel rendelkeznek és ott a felsorolt tevékenységek valamelyikét végzik. Az érdeklődők a magasabb összegű támogatás igénybevételének feltételeiről részletes tájékoztatást a www.kavosz.hu oldalon, az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen, valamint a hitelkérelmeket befogadó regisztráló irodákban kaphatnak.

Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója elmondta: az ASZK hiteligénylések száma dinamikusan nő. Mára a kártyát több, mint ötezer gazdálkodó igényelte, az átadott kártyák száma meghaladja a háromezret, kihelyezett hitelösszeg pedig elérte a 21 milliárd forintot. Az átlagos hitelösszeg az idei évben létrejött ügyeket tekintve 7,7 millió forint, ami csak kissé marad el a Széchenyi Kártya Folyószámlahitel 8,4 millió forintos átlagától. Agrár Széchenyi Kártya esetében az igénylők nagyobb része családi gazdaságként, egyéni vállalkozóként vagy őstermelőként működő vállalkozás. Krisán László kiemelte: az agrárium az egyik legstabilabb, hitelezési szempontból az egyik legkevésbé kockázatosnak számító ágazat, a szezonalitás és az időjárási körülményeknek való kiszolgáltatottság ellenére is. Ezért külön öröm, hogy sikerült a szektor azon érintettjeinek igényeit maximálisan szem előtt tartani, akik az ágazat sajátosságaiból fakadó és működési körükön kívül eső viszontagságos időjárási körülmények miatt – remélhetőleg az előzőekben részletezett magasabb összegű támogatásoknak köszönhetően csupán átmenetileg – nehezebb helyzetbe kerültek.

Forrás: KAVOSZ Zrt.

Mellékletek:
Download this file (Jegkar tajekoztato A4 FINAL.pdf)Jégkár tájékoztató

Rendezvénynaptár

Január 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó