Mélyponton a munkanélküliségi ráta, a cégek vezetői egyre gyakrabban szembesülnek azzal, hogy a városban csökkent a képzett szakemberek száma. Erről a kihívásról és más témákról beszélgettünk Gaál Józseffel a megyei iparkamara elnökével, Kecskemét alpolgármesterével.

– Egyre többször hallani, hogy nincs elég jól képzett szakember idehaza. Így van ez Kecskeméten is? - kérdeztük Gaál Józsefet, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét, aki Kecskemét gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere is.
 – Nagy különbségek tapasztalhatók az országon belül a keleti, dél-keleti és a központi, nyugati régiók között. Az egyik fő probléma a demográfiai hullámvölgy, ami visszafordulni látszik, már az utóbbi két évben nőtt a születések száma, de még 18-23 év, mire ez a korosztály munkába áll. Reméljük tartós lesz a trend, ezt támogatja a város vezetése is minden lehetséges eszközzel és a kormányzat is, pl. a gyes rendszere, a párhuzamos munkavállalási lehetőség, vagy a legutóbbi 10+10 millió forintos lakástámogatás. Ez utóbbi egyébként az építő ipar teljesítményét is húzni fogja. Izgalmas kérdés, hogy például hogy lehetne bevonni a hivatalos foglalkoztatásban azt a 43 százaléknyi munkaképes korú inaktív embertársunkat, akik jelenleg nem is dolgoznak és nincsenek a munkakeresők között sem. Mindezek mellett az látszik, hogy komoly erőfeszítést kell tennie a vállalatoknak, a városnak, a kamarának ahhoz, hogy a megfelelő mennyiségű és minőségű dolgos kéz rendelkezésre álljon. A helyzet kezelésére eddig is sok erőfeszítés történt, éppen a napokban jelent meg az a Területi Operatív Program pályázati kiírás, amely támogatja a megyei és megyei jogú városi foglalkoztatási megállapodások létrehozását. Mi már elkezdtük az előkészítést, ami mostantól felgyorsul és nagyfokú együttműködést igényelve az érdekeltektől, 2020-ig ható program készítését célozza. Nem kis feladat megértetni az iskolás gyermekekkel és szüleikkel, hogy egy végigszenvedett gimnázium és valamely kevésbé piacképes főiskolai diploma helyett mindenkinek sokkal jobb a duális szakképzés keretében egy keresett szakmát kitanulni. Gondolok a szerszámkészítő, CNC gépkezelő, asztalos, hegesztő hivatásokra, ahol tényleg alkotó tevékenységet lehet végezni, sőt aki tényleg tehetséges, az eljuthat a diplomáig is. A másik törekvés az, hogy olyan irányba fejlődjön a város, hogy nagyon jó legyen itt élni egy fiatal pályakezdőnek vagy családnak – mondta Gaál József.

– Gyakran hallani a kamara részéről, hogy emelni kell a béreket idehaza. Ez összefügg azzal, hogy a gazdaság jobban teljesít, vagy arról van szó, hogy nagyon sok szakember külföldön keresi a boldogulását?
– Ehhez a kérdéshez óvatosan szabad közelíteni, mert a növekvő kereslet bérfelhajtó hatású, de a magyar kkv-k nagy része ma nem tudja kitermelni a magasabb bérköltséget. A szakemberkérdés nem csak a pénzről szól, mert egy fiatal pályakezdő számára hasonlóan fontos a szakmai kihívást jelentő feladat, az alkotó munka és a jó munkahelyi környezet. Persze a gyönyörű kecskeméti piacon is pénzért adják a kenyeret, tejet, húst, ezért nagyon fontos a jövedelem. Egy CNC gépkezelő itthon kézhez kap 500 eurónyi forintot, a Lajtától nyugatra ennek többszörösét, akkor egyrészt azon kell gondolkozni, hogy hogyan lehet az a vállalkozás ekkora bérrel versenyképes, másrészt hogyan tudjuk mi állni a bérversenyt. Komplex módon lehet kezelni a helyzetet. A vállalati versenyképesség nagyban a termelékenységen, hatékonyságon múlik. Ez jelenti a technológiát, üzleti kultúrát, a hatékony menedzsmentet, de a bevételi oldalon ott is jelentkezik, hogy valaki csontig lealkudott bérmunkát végez, vagy saját innovatív termékét adja el a piacon, amiért fajlagosan jóval magasabb árat kérhet. Itt kapcsolódik a folyamatba a kutatás-fejlesztés-innováció és az eredményes marketing. Ezért kell üdvözölnünk, hogy a kamara által is régóta javasolt innováció, termékfejlesztés ilyen fajsúlyosan bekerült a GINOP támogatási programba. Másrészt olyan megoldást kellene találni, amelynél a növelés a nettó bérben jelentkezik, az adó és járulékoknál nem, ez pedig szintén komoly számításokat igénylő kormányzati feladat.

– Az idén milyen feladatok állnak a kamara előtt, melyek meghatározóak lesznek az évben?
– Folytatjuk, amit sok éve kezdtünk. Gondolok itt a négy ügyfélszolgálat napi szolgáltatásai tevékenységére, szakmai rendezvények szervezésére. Ezek mellett  a segítjük a szakképzés duálissá alakítását, részt veszünk a duális felsőoktatás bevezetésében. A háttérben kemény egyeztetések folynak a kormányzattal is, melyeknek az eredményei már látszanak a gazdaság fehérítésében, a bürokrácia csökkentésében, pl. e-pénztárgép, EKÁER, adóhivatal átalakítása, hogy még inkább a tisztességes adózók barátjaként működjön az adóigazgatás. Ebben az évben mintegy 140 Mrd Ft-tal több pénz marad a vállalkozásoknál fentiek miatt, amiből 23-27 Mrd Ft a kamara javaslatai alapján került be. A megyében részt veszünk a gazdaságfejlesztési és foglalkoztatási megállapodások létrehozásában. Idén nagy kérdés, hogy sikerül-e dinamikusan, felesleges bürokrácia mentesen felpörgetni a pályázati kiírásokat. A néhány megjelent pályázaton látszik, hogy óriási a vákuum, a vállalkozások kész projektekkel várják a forrásokat.

– Ön a Szimikron Kft. egyik cégvezetője, milyen évet zárt tavaly a vállalkozás? Mit terveznek az idén?
– Szimikron a golyósorsók és nagypontosságú gépelemek hazai piacán meghatározó szerepet tölt be, közel 50 százalékos exporthányaddal. Számunkra is meghatározó a német piac, ahol némi visszaesés volt tapasztalható. Ennek ellenére kemény munkával sikerült megőrizni a pozíciónkat. 2016-ra technológiai, logisztikai területen tervezünk fejlesztéseket, illetve bizonyos piaci bővülést. Azt kijelenthetem, hogy az eltelt 23 év hagyományainak megfelelően az itt dolgozó több mint ötven dolgozónak biztos munkahelye van.

– Mint Kecskemét gazdasági alpolgármestere lát-e az idén olyan beruházást, mint amilyen tavaly jött Kecskemétre?
– Korszakos jelentőségű, hogy elkezdődik az egyetemi campus építése, megépül az SMR gyára, illetve szerepel a tervekben az IQ Kecskemét innovációs központ bővítése. Ezeken kívül jó néhány komoly kapacitás létesítésére folynak előzetes egyeztetések befektetőkkel városunkban és rengeteg tervezett projekt szerepel Kecskemét elfogadott 2015-20-as Gazdasági Programjában – mondta végül Gaál József.

Forrás: baon.hu

Rendezvénynaptár

Május 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó