Szeged - Kutatókat díjazott kedden a Magyar tudomány ünnepe alkalmából az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága. A Dél-alföldi Innovációs Díjat Kemény Lajos, szegedi egyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese adta át a pályázaton nyertes kecskeméti székhelyű Knorr-Bremse Fékrendszerek Kft.-nek.
A céget képviselő Sánta Péter kutatás-fejlesztési vezető a fejlesztésükről elmondta, ez a mechatronikus szelep az egyik központi eleme a haszongépjárművek stabilitását biztosító szintszabályozó rendszernek. Ez az egy szelep valósít meg olyan funkciókat, amit korábban több különálló pneumatikus egység és több különálló szenzor segítségével volt csak lehetséges.

Rekordszámú, 55 pályázat érkezett a SZAB és a Tudomány Támogatásáért Alapítvány közös ifjúsági pályázatára. A díjakat Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke nyújtotta át. Természettudományok kategóriában első díjas lett Tóth-Szeles Eszter, megosztva második Kotogán Alexandra és Sipos Orsolya, szintén megosztva harmadik Görbe Tamás Ferenc és Nagy-György Andrea.

A műszaki tudományoknál első helyet nem osztottak ki, második helyezést ért el Tabajdi Éva Enikő, harmadik lett Lemmer Balázs. Az élettudományok területén megosztva kapott első díjat Horváth Gabriella és Szabó Renáta. Második lett Orbán-Gyapai Orsolya, harmadik pedig Ábrahám Rita.

Társadalomtudományok kategóriában első lett Juhász Andrea, megosztva második Nagy Krisztina és Pontet Julianna, ugyancsak megosztva harmadik Erdélyiné Dancs Katinka és Vida György. A bölcsészettudományoknál első díjas lett Maléth Ágnes, megosztva második Kovács Viktória és Zeman Ferenc Csaba, harmadik Ótott Noémi. A művészetek területén első díjban részesült Hegedűs Ioan Andrei, másodikban Marton Ákos, harmadikat nem osztottak ki.

Forrás: delmagyar.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2