Fél évszázad alatt összesen több tízezer embernek biztosítottak megélhetést az Univer hetényegyházi üzemében; az itt dolgozóknak és azoknak, akik az alapanyagot megtermelik. Ma 150 alkalmazottnak ad munkát az itt folyó tevékenység. A teljes cégcsoport egyébként 1300 dolgozónak biztosít megélhetést; a termeléshez 5000-en adják a szükséges nyersanyagokat. A hetényi üzemben ma tartották meg a jubileumi ünnepséget.

A 100 százalékban magyar tulajdonú Kecskeméti Univer országos, majd nemzetközi hírneve innen, a hetényegyházi üzemből indult el fél évszázaddal ezelőtt.     

„Az 50 év arra kötelez bennünket, hogy azoknak az alapítóknak, akik abban az időben szövetkezeti formában a vertikumot építették, mert a szövetkezeti rendszer a vidék ellátásában nem csak bolthálózatot működtetett, hanem megpróbált oda különböző alapanyagot is bevinni; így indult ez a kis savanyító üzem, hogy itt, Hetényegyházán fölvásárolták a paprikát, az uborkát, és eltették tartályba, majd vitték a kereskedelembe” – mondta el Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója.

A legendás ételízesítőket gyártó üzem fennállásának jubileumát együtt ünnepelte a cégcsoport vezetése az egykori dolgozókkal  és a paprikatermelőkkel.

„Hetény egy külön világ volt. Szó szerint: Hetényegyháza egy önálló település, a savanyító pedig, ahogyan itt mindenki emlegette, egy nagy család. Mindenki ismert mindenkit. Aki ide jött dolgozni, az innen is ment nyugdíjba. Hálás vagyok a sorsnak, hogy ez a nagy család befogadott” – fogalmazott Győry Endréné.

Szarka Balázs hangsúlyozta: talpon maradásuk lényege, hogy a szövetkezeti tagok részvényesek lettek. Céljuk, hogy magyar vállalkozásként, magyar alapanyagból, magyar terméket itthon és külföldön gyártsanak, illetve forgalmazzanak.

Az ünnepségen a jövőt jelentő fejlesztésekről is szó esett. Az elmúlt két évben öt milliárdot költöttek műszaki fejlesztésre, az elmúlt öt évben pedig több mint tíz milliárd forintot.

„A tavalyi évben 3,5 milliárd forintból fejlesztettük a paradicsom feldolgozó üzemünket. Akkor még nem mertük a teljes kapacitással működtetni. Ebben az évben viszont 70 ezer tonna nyers paradicsomot dolgoztunk föl, ami 11-12 ezer tonna sűrítményt jelent” – fogalmazott Molitórisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója.

A program része volt az üzemlátogatás, ami nagy örömet szerzett az ünnepségre szóló meghívásnak eleget tévő nyugdíjasoknak. Ezt követően az 50 év emlékére és az alapítók tiszteletére leleplezték az emléktáblát, majd az egykori dolgozók örömmel lapozgatták a múlt emlékeit őrző fényképalbumokat és brigádnaplókat.  

Forrás: kecskemetitv.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2