Az ipar a magyar gazdaság motorja, a szektorban 2010 óta 130 ezer új munkahely jött létre, az ipari bérek átlag felett növekedtek az utóbbi 4 évben, és a kormány szeretné ezt a folyamatot a következő években is fenntartani - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden Budapesten a Hungexpón rendezett Ipar Napjai és a Mach-Tech kiállítás megnyitóján.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy ehhez források, fejlesztési lehetőségek szükségesek, és megismételte, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az összes rendelkezésre álló európai uniós forrás mintegy 60 százalékát szeretnék a gazdaság fejlesztésére, munkahelyteremtésre fordítani.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója megnyitó beszédében kiemelte: az Ipar Napjai és a Mach-Tech Magyarország legnagyobb ipari seregszemléje, ahol idén 19 ország 380 kiállítója mutatja be termékeit, szolgáltatásait, újdonságait.

Czomba Sándor kiemelte: a magyar növekedési adatok kiugróan jók, az ipar márciusban 11 százalékkal bővült, míg az európai uniós átlag 2 százalék volt. Emlékeztetett arra a kormányzati célkitűzésre, hogy 2020-ra a jelenlegi 23 százalékról 30 százalékra szeretnék emelni az ipar arányát a GDP-ben. Szólt arról is, hogy az új fejlesztési ciklusban 133 uniós pályázati felhívás jelenik meg, idén csaknem 2900 milliárd forint összegben.

Közölte, a következő hetekben-hónapokban folyamatosan jelennek meg az ipari kapacitásbővítésre kiírt pályázatok, s különös figyelmet szeretnének fordítani a kis- és középvállalati szektorra. A pályázatok jelentős része ezeket célozza majd, és elsősorban a foglalkoztatás bővülést várják el azoktól, akik szeretnének pályázni - jelezte.

Az államtitkár elmondta: a Magyarországon beruházóknak fontos a megfelelően szakképzett munkaerő, ezért fontos a szakképzési és felsőoktatási rendszer átalakítása, és ezért fontos a duális képzés mindkét területen való megerősítése is.

Czomba Sándor szerint a kedden kezdődött ipari kiállítás is azt mutatja, hogy Magyarországon az ipar és az iparhoz kapcsolódó fejlesztések számos új munkahelyet tudnak teremteni.

Ganczer Gábor is hangsúlyozta: tovább folytatódik a magyar ipar bővülése, Magyarország pedig Európa egyik leggyorsabban fejlődő ipari országává lépett elő. Ő is kiemelte, hogy a következő időszakban Magyarországon történelmi mennyiségű forrás áll majd rendelkezésre, elsősorban az ipar számára, így olyan kutatások valósulhatnak meg, amelyek nemzetközi szinten is javítják a magyar ipar versenyképességét.

A május 12. és 15. között zajló kiállításon több mint 15 százalékkal nőtt a kiállítók száma tavalyhoz képest, és a kiállítási terület is nagyobb lett az utóbbi három évben - emelte ki Ganczer Gábor.

Hangsúlyozta, hogy a bemutatott innovatív megoldásokat hamarosan széles körben alkalmazzák majd. A kiállításon a 3D-és nyomtatás és a robotika is helyet kapott, a gyakorlati bemutatókon az ötlettől a végtermékig végigkövethető a gyártás folyamata - mondta Ganczer Gábor.

Forrás: kormany.hu

Rendezvénynaptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2