2015 januárjában alapították a „Zuse Társaságot” azok a német ipari kutatási központok, amelyek a kis- és középvállalkozókkal való szoros együttműködésre szakosodtak.

Az intézetek fő profilja az, hogy cégek számára végeznek kutatás-fejlesztési tevékenységet. Ezáltal nagymértékben hozzájárulnak ahhoz, hogy helyi, lokális szinten megvalósuljon a kutatás-fejlesztés területén érdekelt vállalkozások működéséhez és fejlődéséhez szükséges innováció, tudás- és technológiatranszfer.

Az egyesüléssel először valósul meg ezen egyetemen kívüli (ipari) kutatóintézetek közös platformra szerveződése. Eddig a kis-és középvállalkozások kifejezetten ipar közeli kutatással foglalkozó partnerei nem rendelkeztek közös szócsővel.

Közel 60 ipari kutatási intézet tagja a társulásnak, melyek összesen 5000 tudóst, technikust és további magas szakképzettséggel rendelkező munkatársat alkalmaznak és segítik a vállalkozásokat kutatás-fejlesztési oldalról a termék-és szolgáltatásfejlesztésben.

Az intézetek összbevételének 40%-a közvetlenül ipari vállalkozásoktól érkezik. Számos a német tartományok, a német szövetségi állam és az Európai Unió által támogatott kutatási projekteket valósítanak meg gazdasági partnerekkel. Elmondható, hogy összekötő szerepet töltenek be a gazdasági és a tudományos szféra között.

Eltérően a négy nagy egyetemen kívüli kutatási intézményhálózattól (az alapkutatást végző Max Planck Társaságtól, a nagyberendezéseket működtető Helmholtz Társaságtól, az alkalmazott kutatásban érdekelt Fraunhofer Társaságtól, a szerteágazó kutatási spektrumú Leibniz Társaságtól) a „Zuse Társaság” tagjai hagyományosan gyakorlat közeli tudományos projektekben vesznek részt. Közvetlen „know-how” források az ipari szereplők számára és átlagon felül hozzájárulnak a kis-és középvállalkozók innovációs képességének a növeléséhez.

A „Zuse Társaság” tagjai maximum 300 főt foglalkoztatnak, ezáltal viszonylag kis létszámú kutatási intézeteknek tekinthetőek. Közhasznú, jogilag és gazdaságilag önálló intézetként működnek és szervezetileg nem tartoznak egyik nagy egyetemen kívüli kutatóhálózathoz, illetve különböző vállalkozásokhoz sem.

A kezdeményezés névadója Konrad Zuse (1910-1995), akiben a számítástechnika tudományágának német úttörőjét tisztelhetjük. A szervezet elnöke Dr.-Ing. Ralf-Uwe Bauer, a rudolstadti Türingiai Textil-és Műanyagkutató Intézet ügyvezető igazgatója (TITK).

A „Zuse Társaság” kiemelt feladatai és céljai:

Mint a német tudományos rendszer harmadik oszlopa (az egyetemek és az egyetemen kívüli nagy kutatóhálózatok mellett) támogatni kívánja a politikai és a gazdasági világot olyan intézkedések kidolgozásában, amik elősegítik az ipari kutatási lehetőségek jobb kihasználását. Ösztönözni szeretné a tudományos ismeretek, a piaci előkészítő kutatások és azok eredményeinek átültetésétét a gazdaságba, az ipari termelésbe.

Továbbá a kutatási szövetségben résztvevő intézetek közötti együttműködés erősítése és a nemzetközi tevékenységük növelése is a súlypontok között szerepel.

Ide tartoznak továbbá:

• az ipari kutatás és a tudástranszfer felgyorsítása, beleértve a kísérleti fejlesztéseket és a kis-és középvállalkozók új termékeinek, technológiáinak és szolgáltatásainak piaci bevezetését;
• az intézetek közös érdekeinek együttes képviselete a német szövetségi állam, a gazdasági és a tudományos szervezetek , valamint a nyilvánosság előtt;
• az ipari kutatással foglalkozó intézetek versenyképességének a javítása, többek között a programalapú támogatási lehetőségekhez való egyenjogú hozzáférés elérésén keresztül.

Bővebb információk a „Zuse Társasággal” kapcsolatban itt találhatóak:
http://www.zuse-gemeinschaft.de/

Értékelés:

A kifejezetten ipari kutatással foglalkozó kisebb német intézetek, melyek – összehasonlítva az egyetemekkel és az egyetemen kívüli négy nagy kutatóhálózattal – jóval kevesebb főt foglalkoztatnak és szűkebb anyagi forrásból gazdálkodnak, ugyanakkor szorosan együttműködnek helyi szinten a kis- és középvállalkozásokkal, közös egyesületbe szerveződtek, hogy befolyásukat és láthatóságukat növeljék a német és a nemzetközi tudományos világban egyaránt.

Forrás: MKIK


Rendezvénynaptár

Január 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó