Kecskeméten van a legnagyobb hagyománya a gyakorlatorientált képzésnek. Ennek módszertani fejlesztését szolgálja az az uniós projekt, amelynek keretében zajlott a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamarában a Neumann János Egyetem és a köztestület közös képzési workshopja a jó gyakorlat továbbadása céljából.

A duális képzés jelentőségét hangsúlyozta köszöntőjében dr. Fülöp Tamás, az egyetem rektora. Tudás, együttműködés, siker – ebben a hármas összefüggésben méltatta a gyakorlatorientált módszert a kamara elnöke, Gaál József.
Gyakorlatorientált felsőfokú képzés - duális képzési tapasztalatok a Neumann János Egyetemen. Ezzel a címmel prezentált Dr. Török Erika, a GAMF Műszaki és Informatikai Kar oktatási dékánhelyettese, valamint Angeli Eliza, a GAMF Kar tudományos segédmunkatársa. Ahogyan elhangzott: a duális képzés célja az elméleti és a gyakorlati tudás összhangjának megteremtése. A duális hallgatók motiváltak, a lemorzsolódás alacsonyabb fokú. Amikor a diplomát a kezükbe veszik, már egy vállalathoz tartoznak. Ez jó a munkadónak is, hiszen a hét szemeszternyi képzés letelte után egy cégre hangolt szakembert tudhat maga mellett.
A fórumon jelenlévők előadást hallhattak még a duális felsőoktatás adminisztratív teendőiről is.
Kiemelt hangsúlyt kapott az átalakuló szakképzés új rendszere és az eddig ismert jogi szabályozása. Erről Ördög Dóra, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója beszélt. A gyakorlati képzés költségeinek elszámolhatóságáról pedig Gibárszki Sándorné szakértő, a kamara vezető tanulószerződéses tanácsadója.
A Bács-Kiskun megyei vállalatok, mint duális gyakorlati képzőhelyek jó gyakorlata, szakképzettek és diplomások iránti kereslete. Ezt a címet a programzáró kerekasztalbeszélgetés viselte.

A duális felsőoktatás és duális középfokú oktatás népszerűsítése című képzési workshop „A Neumann János Egyetem duális képzésfejlesztése a Kecskemét és térsége kiemelt járműipari központ környezetében” EFOP-3.5.1-16-2017-00008 számú projekt keretében valósult meg.


Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó