Felnőttek az iskolapadban címmel, a szakmaválasztás, a szakmatanulás felnőttkorban témakörben rendezett szerdán szakmai rendezvény a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A program meghívottjai a témában érintett gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek, gazdasági és szakmai érdekképviseletek, szakképző intézmények, fenntartók, főiskolák, felnőttképzést folytató szervezetek, társkamarák voltak.

Ördög Dóra, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési igazgatója által moderált rendezvényen Pintye László, a Bács-Kiskun Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket.

Az alapgondolatot a rendezvényhez az adta, hogy a szakképzésben megszülettek már azok a döntések, melynek köszönhetően olyan duális színvonalú rendszer alakult ki Magyarországon, amely Európában is példamutató. Közismert, hogy hazánkban jelenleg a szakiskolai tanulók 51 százaléka vállalatnál tanul szerződéssel vagy gyakorlati képzésen. Ami teljes egészében a klasszikus német duális képzésnek megfelelő színvonalú.

- Nagyon fontos, hogy jelenleg már elérkeztünk egy olyan mérföldkőhöz, amikor ennek a rendszernek a „finomhangolása" történik - mondta a kamara által rendezett szakmai program egyik előadója, Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatója. Hozzátette: elindultunk azon az úton, amelyen már látjuk azt, hogy milyen újabb intézkedésekre van szükség. Látjuk azt is, hogy a felnőttoktatás egy nagyon komoly stratégiai kérdés.

Hiszen Magyarországon ma már nem az a kérdés, hogy van-e elegendő működő tőke, hanem az, hogy van-e elegendő szakképzett munkaerő.

- Érzékeljük azt, hogy a vállalatok nagyon hiányolják a jól felkészült, szakképzett munkaerőt - hangsúlyozta Dr. Szilágyi János. - Ezért nagyon fontos, hogy lehetőleg minden magyar fiatalnak ingyenesen két olyan szakmát adjunk, amelynek birtokában el tud majd helyezkedni a munkaerőpiacon és így a krónikus szakember hiányt orvosolni tudjuk. Ebben a tekintetben a felnőttoktatás, valamint a két ingyenes szakképzés biztosítása rendkívül fontos a számunkra. Amellett, hogy lehetőség szerint továbbra is tudjuk biztosítani alanyi jogon minden fiatal számára az érettségihez jutás lehetőségét és ennek megfelelően a felsőoktatásba jutást is. Hiszen jövő szeptembertől elindul a szakiskolák továbbfejlesztése, szakközépiskolává válnak, 3 plusz 2 év lesz a képzés. Melynek köszönhetően a magyar szakképzés korábbi zsákutcás jellege is megszűnik.

A kamara rendezvényén a következő előadások hangoztak el:

- A felnőttoktatás helye és jogszabályi környezete a hazai szakképzés rendszerében (Palotás  József, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Szakképzési és Felnőttképzési Igazgatóság főigazgató-helyettese)

- Tanulószerződés a felnőttoktatásban is köthető! (Dr. Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatója)

- A felnőttkori tanulás jellemzői (Cserné Dr. Adermann Gizella egyetemi docens)

- Bemutatkoztak a felnőttoktatás Bács-Kiskun megyei központjai (Leviczky Cirill, a Kecskeméti Szakképzési Centrum főigazgatója, Papp Gyula, a Kiskunhalas Szakképzési Centrum főigazgatója, és Virágh Tibor, a Bajai Szakképzési Centrum főigazgatója)

Forrás:keol.hu
További megjelenések: hiros.hu, KTV

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó