A tavalyi lillei-i sikerek után az idei WorldSkills szakmai bajnokságon is említésre méltó sikereket értek el hazánk szakmunkásai. Sőt, a bútorasztalosként bemutatkozó László Attila a magyar csapat legeredményesebb versenyzőjeként első helyezést ért el, így nemcsak az aranyérmet, de a Best of Nation díjat (Nemzet Legjobbja) is megszerezte Brazíliában. Az augusztus 11-16. között megrendezett Sao Paulo-i szakmai olimpián 63 országból több, mint 1200-an érkeztek a városba, ahol az öt nap alatt ötven versenyszámban mérték össze a tudásukat. A profession.hu információi szerint hazánkat 13 szakmában 14 fiatal szakember képviselte 2015-ben.

László Attila mellett érdemes megemlíteni Mózer Gergelyt, akit az épületasztalos szakmában elért kiváló teljesítménye és a magas a pontszámai miatt részesítettek Medallion for Excellence (Kiválósági Érem) elismerésben. Mivel Kunfalvi Melinda virágkötő, illetve a mechatronikai csapat tagjai, Zilahi Krisztián és Balázs Dávid is ötszáz pont felett teljesítettek, így természetesen ők is megkapták a Medallion for Excellence kitüntetést. Emellett Csongrádi Dávid a hálózati rendszergazda kategóriában szerzett ezüstérmet.

„Nagyapám, édesapám, bátyám is asztalos. Kicsi műhelyünkben már egész pici koromban fúrtam, faragtam a felnőttek között. Korán látták a szüleim, hogy ügyesen fogom a szerszámokat, ezért beírattak egy faragó szakkörbe. Én minden héten szorgalmasan jártam farigcsálni egy népi iparművészhez. Tizenkét éves koromban zsűrizte le az első sótartómat a budapesti Hagyományok Háza. A faragás most is fontos, azóta is készítek népművészeti tárgyakat kézi faragással. Már 20 lezsűrizett alkotásom van, pl.: borotvatok, kulacs, mángorló, tükrös, szék, szuszék, mozsár, diótörő tál. Tagja vagyok, a Velemi Népművészeti Stúdiónak ahol havi rendszerességgel összejövünk, dolgozgatunk, kiállításokra járunk. Természetes volt, hogy a celldömölki Berzsenyi Dániel Gimnázium és Szakképző Iskola bútorasztalos szakára jelentkeztem. Az SZKTV-n 4. helyezést értem el és jeles szakmunkás bizonyítványt kaptam 2013-ban” – olvasható László Attila bemutatkozása a nemzetközi megmérettetést szervező Skillshungary.hu oldalán.

A Pécsen élő 21 éves asztalos állítása szerint két éven át készült a megmérettetésre, az aranyéremmel jutalmazott komódot például már nyolcszor készítette el a verseny előtt. A fiókos komód elkészítésére egyébként 22 óra állt a mesterek rendelkezésére, a szakmai zsűri pedig naponta értékelte az egyes munkafázisokat, mint például a felület megmunkálásának minőségét és a pontosságot. A következő WorldSkillst 2019-ben tartják majd az oroszországu Kazanban.

Forrás: divany.hu

Rendezvénynaptár

Október 2020
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Kamarai Videók

Várható események

LinkedIn Alapok előadás
2020.10.27
13:00 - 16:30

evszazadokoroksege

Új Széchenyi terv - banner

logo

Intelligent Energy EU - logó

tamop234

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

web banner 650x650

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó