HUNGARY – SERBIA IPA CROSS-BORDER CO-OPERATION PROGRAMME

Határon átnyúló zöldgazdaság fejlesztési modell

A Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Zombori Regionális Kereskedelmi Kamara által tervezett projekt célja rámutatni arra, hogy a megújuló energetikai fejlesztések miként indukálnak zöldgazdaság fejlesztési lehetőségeket és új munkahelyteremtést.

A projekt megvalósítása három fázisra osztható:

I.        2011. november 1. – 2012. február 28.

A határon átnyúló projekt elkészítése során konkrét megvalósítható megoldást szeretnénk kapni arra, hogy a két város (Kecskemét és Zombor) távfűtő műveinek milyen megújuló energetikai megoldások irányában kell majd fejlesztéseket eszközölniük. Azonban a kutatás során, nem szimpla műszak, gazdasági és kockázati vizsgálatot kell elkészíteni, hanem a térség komplex gazdaságára vonatkozó elemzéseket, javaslatokat és megújuló stratégiai irányokat kell felvázolni. Ez a feladat kiválóan illeszkedik a Kamarák működési környezetébe, és ezáltal a projektben résztvevő kamarák a térség regionális, kitörési, fejlesztési modelljét készíthetik el. A projekt során igen széles körben fogjuk vizsgálni a műszaki, közgazdasági, agronómiai, ökológiai, geológiai, szociális és társadalomtudományi szempontból is a régiós és zöldgazdaság fejlesztési hatást. Ez a konkrét fejlesztés összekapcsolja az energetikai ipart a mezőgazdasággal, mely egy teljesen új szemléletet, komplexebb és szélesebb körű gondolkodásmódot igényel. Az első jelentési időszakban készül el a műszaki gazdasági modell.

II.      2012. március 1. – 2012. június 30.

A projekt során lehetőség adódik arra, hogy a konkrét műszaki fejlesztés megvalósíthatósági tanulmányán keresztül a két város 30-50 km-es sugarú körében egy zöldgazdaság fejlesztési modellt tudjon felépíteni, ami más városok, régiók számára minta projektként szolgálhat. Ezáltal a projekt jelentős disszeminációs értékkel bír, hiszen az itt elért eredmények, a megfogalmazott célok és stratégiai elemek adoptálhatóak más régiók számára, természetesen figyelembe véve a helyi lehetőségeket és természeti erőforrásokat. A második jelentési fázisban elkészül a megújuló alapú zöldgazdaság fejlesztési modell, mely bemutatja azon kapcsolódási területeket, melynek alapja a megújuló energiatermelés és a gazdaság fejlesztés. 

III.    2012. július 1. – 2012. október 31.

A projekt célcsoportja a gazdaság széles spektrumát öleli fel, szinte minden terület érintett lehet a fejlesztések tekintetében. A Bács-Kiskun Megyei Iparkamara és a Zombori Regionális Kamara által felvázolt projektnek kettős célja van. Elsődlegesen a városi távfűtő művek részére kíván egy nagyon komoly megvalósíthatósági tanulmányt készíteni, mely révén a fűtőművek tulajdonosi köre dönteni tud, hogy milyen műszaki megoldásokkal, mekkora várható beruházási költséggel és milyen kockázatokkal tud megújuló alapú energia ellátást megvalósítani, ezzel is diverzifikálni az egyoldalú energia beszerzési tevékenységét. 

A projekt másik, nem titkolt célja, hogy regionális zöldgazdaság fejlesztési modellt mutasson, valamint egy kitörési lehetőséget nyisson a gazdaság szereplőinek a gazdasági és pénzügyi világválság okozta kritikus gazdasági környezetből. 

A III. jelentési időszak végére készül el az a megvalósíthatósági tanulmány, ami lehetőséget biztosít a fűtőművek részére egy döntési helyzet allokálására, illetve a Kamara részére egy gazdaság fejlesztői környezet bemutatására. A projekt teljes költségvetése 78.104,- EURO, amiből a BKMKIK része 46.306,- EURO.

Rendezvénynaptár

June 2024
M T W T F S S
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2