Fenntarthatósági szakemberképzés

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara fenntarthatósági szakemberképzést indít minden olyan, a környezetét és szakmáját tudatosan építő vállalkozónak, aki a már érzékelt klímaváltozást figyelembe véve tervezi végezni tevékenységét, jövőbeni fejlesztéseit és beruházásait.

A 2024. évi tavaszi képzéseket díjmentesen biztosítja a kamara a vállalkozások számára. Éljen a kivételes lehetőséggel, és jelentkezzen most a képzésre!


Magyarország a klímaváltozás okán az egyik leginkább érintett égövben van, ezért jelentős lokális éghajlatváltozás megy végbe. Az előrejelzések szerint

 • 2050-ig nyáron 1,4-2,6 Celsius-fokos, ősszel 1,6-2 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés várható, amely legnagyobb mértékben az ország keleti és déli területein lesz tapasztalható.
 • Nyáron a csökkenő vízmennyiség mellett egyre hosszabb ideig nem számíthatunk majd csapadékra. A nyári meleg és a szárazság eredménye a felszíni vizek átlaghőmérsékletének lassú növekedése lesz.
 • A nyári napok száma az évi 66-ról 2050-ig 21-23 nappal fog nőni. A hőségnapok száma 2050-ig 3,6-10 nappal növekszik.


Az éghajlatváltozás közvetlen módon befolyással lesz az épületekre,
egyéb infrastruktúrákra és azok környezetére, közvetett módon pedig hatással lesz a termelési tényezőkre, termékekre, alapanyagokra, keresletre, és egyes iparágakban, például az élelmiszeriparban a minőségre is. Amennyiben ezen információkat a fejlesztések során a vállalkozások figyelembe veszik, elkerülhetik a nem várt károkat, illetve helyes alkalmazkodás esetén még piaci előnyhöz is juthatnak. Az alkalmazkodás pedig az éghajlatváltozás hatásai ellen való megfelelő felkészülést és az előrelátást is jelenti.

A képzés résztvevői:

 • reális képet kapnak a klímaváltozás aktuális helyzetéről.
 • megértik azt, hogy a zöldgazdaság elveinek használatával hogyan és miért járulnak hozzá a globális klímaváltozás által okozott hatások lassításhoz és a kibocsátások csökkentéséhez.
 • megismerik azokat a környezetvédelmi szempontokat, amelyeket a munkájuk során az alapanyag kiválasztásától és hulladékká válásig figyelembe kell venniük.
 • tudásuk a gyakorlati elvek és módszerek megismerése mellett kiterjed a szabályozásokra is, és megadja a felkészüléshez szükséges források elérésének módját.
 • megismerik a törvény által előírt kötelezettségek megvalósításához alapot adó CSRD fenntarthatósági keretrendszert.
 • megismerik a fenntarthatósági jelentésírás megvalósításához szükséges humán, gazdasági és műszaki erőforrásokat.
 • kis- és középvállalatként megismerik a nagyvállalatok elvárásait a beszállítóikkal szemben.
 • nagyvállalatként a törvényi előírások mellett felismerik annak felelősségét, hogy mekkora hatásuk van az általuk működtetett beszállítói rendszerrel való fenntartható együttműködésben.

A fenntarthatósági szakemberképzés óraszáma: 24 óra

A képzés intenzitása: 3x8 tanóra

A képzés zárásaként + 1 óra egyedi és személyes mentorálás minden résztvevő vállalat részére.

Tananyagegységek címszavakban:

 • Fenntarthatóság alapjai, fogalma, területei, jövője, Klímaváltozás okai és hatása az éghajlatra, Klímaváltozás modellezésének módszerei, Üvegházhatású gázok és jellemzőik, Klímapolitika, Klímaváltozás hatásai, Klímapolitika, Klímareziliencia, SDG-k, Fenntartható város, Magyarország Zöldgazdasági politikája 2050-ig, Körforgásos gazdaság, Karbon lábnyom számítás, ÜHG gázok kibocsátás-csökkentésének lehetőségei, Klímakockázat elemzés, Egyéni és vállalati felelősség, Mesterséges intelligencia szerepe a fenntarthatóságban, Társadalmi válaszok a klímaváltozásra, Gyakorlati jó példák, Fenntarthatósági jelentés készítésének módszerei, Beszállítókra váró feladatok, CSRD keretrendszer, ESG törvény előírásai, Pénzügyi források eredete, Szétosztás módja, Sikeres pályázat szempontjai a fenntarthatóság jegyében.


Oktatók:
A fenntarthatóság területén ismert és gyakorló szakemberek a környezetvédelmi, informatikai, gazdasági, társadalmi és humánpolitikai területekről.

A képzés díja: A képzés ingyenes a Nemzetgazdasági Minisztérium VF/44/5/2023 projektjének támogatása alapján.

A képzés helyszínei: Kalocsa, Kiskunhalas, Baja

A képzés tervezett kezdési időpontja:
2024 tavasza

A képzés – a 11/2020. (II.7.) Korm. rendelet alapján – Tanúsítvány kiadásával zárul.


Amennyiben a fenntarthatósági szakemberképzésre jelentkezni kíván, jelentkezését elektronikusan ide kattintva teheti meg:

JELENTKEZÉS


Felnőttképzési tevékenység engedélyszáma: E/2021/000040
Felnőttképzési tevékenység bejelentés száma: B/2021/000705


Rendezvénynaptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2