Keressen Ön is külföldi üzleti ajánlataink között!

Kifulladt a belföldi vevőköre?shutterstock 436729480960
Gondolt már rá, hogy más országokban keressen új vásárlókat?

Vágjon bele, mi segítünk!

Keressen megbízható partnereket adatbázisunkban, kattintson most!

Az Enterprise Europe Network adatbázisában már önállóan is kereshet magának megbízható külföldi üzleti partnereket!

Áder János: meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak

A fenntarthatóság alapvetően nem a természeti környezetről, hanem a fiatalok, a következő generációk jövőjéről és életéről szól – jelentette ki Áder János volt köztársasági elnök október 17-én, Kecskeméten.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Neumann János Egyetemen tartott előadását követően egyebek mellett arról is beszélt, miszerint a diákoknak, egyetemi hallgatóknak szóló előadásainak fontos üzenete, hogy van megoldás. Sok olyan fiatal van, akik kerestek és találtak is megoldásokat egy-egy fontos részterület problémáira – tette hozzá.

 

Az elnök kiemelte, hogy a közelmúltban megrendezett Planet Budapest 2023 Fenntarthatósági Expo is arról szólt, hogy a különböző témákban – így a talajmegóvásban, a vízbázisok megőrzésében, a szennyvíz- és hulladékkezelésben – remek magyar ötletek és találmányok születtek az elmúlt időszakban. Ezeket „használnunk kell a jövőben, mert így sok későbbi bajtól óvhatjuk meg magunkat” – tette hozzá.

Ezután arra mutatott rá, miszerint bárki képes tenni a saját családjában és környezetében a fenntarthatóságért. Például összegyűjti az étolajat, amelynek már egyetlen cseppje is képes ezer liter vizet beszennyezni, majd pedig leadja egy MOL-benzinkúton, ahol később üzemanyag-adalékot állítanak elő belőle. De már az is a teremtett világunk és természeti értékeink megóvásának része, ha a műanyag vizes és üdítős palackokat szelektíven összegyűjtjük, majd januártól az üvegekkel együtt betétdíjas termékként visszaváltjuk – sorolta.

Ugyanakkor vannak olyan ügyek, amelyek csak globálisan kezelhetők: ilyen például az üvegházhatású gázok kibocsátásának mérséklése, amelyhez méreteinek arányában Magyarország is hozzá tudja tenni a maga kis részét, ám a nagy kibocsátók szándéka és cselekvése nélkül ez szinte észrevehetetlen – mondta az elnök.

A párizsi megállapodás lényegében erről szólt, ám az azóta eltelt 8 évben a helyzet nemhogy javult volna, hanem még tovább romlott. Ez is arra figyelmeztet, hogy „nem állhatunk meg és nem ragadhatunk meg Párizsnál”, és további egyeztetésekre van szükség – közölte Áder János.

Hozzátette, hogy személyes meggyőződése szerint ebben a témában szükség van a Föld károsanyag-kibocsátásának 80 százalékáért felelős legfejlettebb államokat tömörítő G20-ak megállapodására és egy, a jelenleginél szigorúbb szabályozás elfogadására is.

Áder János emlékeztetett arra is, hogy 2009-ben átléptük azt a határt, amit a bolygó természetes regenerálódó képessége kezelni tud. Azóta ez a folyamat egyre több szempontból és egyre jelentősebb mértékben van jelen, ami bolygónk sokezer éves belső egyensúlyi állapotát bonthatja és bontja meg. Mindez azt mutatja, hogy a jelenlegi „dobd el és vásárolj másikat” logikára épülő, úgynevezett lineáris gazdasági modell fenntarthatatlan.

Meg kell teremteni a feltételeit a körforgásos gazdaságnak, egyebek mellett például a hulladékok visszagyűjtésével és újrahasznosításával. Emellett az is fontos, hogy amikor új beruházásokon gondolkodunk, a gazdasági haszon mellett azok környezeti hatásaira is tekintettel legyünk, és azokat a többi tényezőhöz hasonlóan „beárazzuk” – fogalmazott.

 

Forrás: greendex.hu / MTI
Kép: MTI - Bús Csaba


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2