A pályaválasztást épp az egyik legzűrösebb életszakaszunkat érinti – de van segítség!

Ahhoz, hogy jól válasszunk a továbbtanulást illetően, elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a lehetőségeinkkel. Ebben segítenek a pályaválasztással foglalkozó szakemberek és programok –  Bársony Istvánnal, a Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs tanácsadójával készített interjút a Szakmavilág.

Bársony István elárulta, hogy a megszokott kamarai feladatok, mint a pályaorientációs osztályfőnöki órák és szülői értekezletek, egyéni tájékoztatások, tanműhely- és üzemlátogatások mellett évek óta próbálják interaktív módon segíteni a diákokat. „Az elmúlt években szerveztünk rendhagyó technikaórákat, amikor a diákokat cégekhez, tanműhelyekbe vittük el, ahol megismerkedtek a szakmák alapszerszámaival, felhasznált anyagaival, és az órák végén egy saját maguk által elkészített tárgyat vihettek magukkal.”

Emellett a kamara pályaorientációs tábora, a Szaki Tábor is segíti a diákokat a választásban. „Ezen hetes turnusokban vettek részt a tanulók, délelőttönként egy-egy iskolában vagy tanműhelyben ismerkedtek a szakmákkal, délutánonként pedig más-más gazdálkodó szervezetnél próbálhatták ki az adott szakmát. Táborunk eredményességét mutatja, hogy hajdani táborozóink közül már több Szakma Sztár verseny győztes került ki, népszerűségét pedig az mutatja, hogy több táborozónk is nyilatkozott úgy: bár megbukhatna táborozásból!”

A BKMKIK arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy a pályaorientációs tanácsadók és osztályfőnökök naprakészek legyenek, és a lehető legjobb tanácsokkal láthassák el a pályaválasztás előtt álló diákokat. „Minden év szeptemberében Pályaorientációs Tanévnyitót rendezünk általános iskolai osztályfőnökök, intézményvezetők részére, ahová meghívjuk előadóként vármegyénk minden olyan szervezetét, amelyek pályaorientációs tevékenységgel foglalkoznak” – árulta el Bársony István. Emellett a BKMKIK-nak saját pályaorientációs kiadványa, az Ágazati Kalauz online és papíralapon is megjelenik, ami egy, a vármegyében egyedülálló, pályaválasztást segítő kiadvány, és amelyet számos iskolavezető és osztályfőnök nevezett hiánypótlónak az elmúlt években. A kamara jelen van a közösségi médiában is: Bács Pályaválasztás néven működtetnek egy pályaválasztást segítő Facebook-oldalt.

Bársony Istvánt arról is kérdeztük, hogy milyen a szakképzés megítélése napjainkban a tizenévesek körében. Tapasztalata szerint „egyre nagyobb nyitottság jellemzi a diákokat a szakképzés irányába. Sokak számára segítség, hogy első lépésben még elegendő ágazatot választani” – de hozzáteszi, ugyanakkor így sincsenek könnyű helyzetben a fiatalok. „Két fő nehézséggel kell szembenézni. Az egyik az, hogy olyan gyerekektől várjuk el, hogy válasszanak maguknak szakmát, akiknek jelentős része életében nem fogott még egy kalapácsot sem a kezében. A másik nehézség pedig a kamaszkor. Életüknek egy olyan szakaszában kell pályát választani, amikor a bennük zajló biológiai változások igencsak lekötik a figyelmüket, mondhatni minden gyermek homlokára lehet egy cédulát ragasztani azzal a felirattal: Átalakítás miatt zárva!”

Forrás: Szakmavilág.hu


Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2