A tanítási év végét érintő munkajogi és képzésszervezési kérdések

A 2023/2024. tanév szakképzésben alkalmazandó rendjéről szóló 7/2023. (VIII. 24.) KIM rendelet határozza meg a tanítási év végét.
Befejező évfolyamon 2024. május 3., alacsonyabb évfolyamon 2024. június 14. az utolsó tanítási nap. A tanév végéhez, a nyári időszakhoz kapcsolódó feladatokról a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara készített egy összefoglalót.

 

Mellékletként az alábbi tájékoztató dokumentumokat olvashatják:
- 20240510_Tanulószerződés és szakképzési munkaszerződés a befejező évfolyamon
- SZMSZ – igénybe vehető kedvezmények

Szmsz-ek megszűnése: A szakképzési munkaszerződések tanulói jogviszonyban a befejező évfolyamon május 3-án megszűnnek a törvény erejénél fogva. Ha a felnőttképzési jogviszonyban szervezett szakmai oktatást tanéves keretben, a tanév rendjét figyelembe véve szervezték meg (klasszikus esti oktatás), akkor ha május 6-án állítják ki a képzésben részt vevők bizonyítványát és törzslapját, úgy esetükben a szakképzési munkaszerződés május 31-én szűnik meg, azonban május 6. után szocho-kedvezmény már csak szabadságra, betegszabadságra igényelhető.

Szabadság-megváltás: A bent ragadt szabadságokat meg kell váltani pénzben, erre szocho-kedvezmény nem jár.

Szmsz-ek határozatlan idejű munkaszerződéssé alakítása: A szakképzési munkaszerződések meghosszabbíthatók, ekkor május 3-a után normál, határozatlan idejű munkaviszonyként léteznek tovább. Ezzel kapcsolatban – a továbbfoglalkoztatásra tekintettel – további adókedvezményekre jogosult a munkáltató, kizárólag folyamatos jogviszony esetén: TAO-kedvezmény, illetve egyéni vállalkozó esetén vagy őstermelő esetén SZJA-kedvezmény (meghatározott adóalapot csökkentő tétel révén) és a munkaerőpiacra lépők szocho-kedvezménye [Szocho tv. 11. § alapján a foglalkoztatás első három évére, beleértendő az szmsz időszaka is, kizárólag folyamatos továbbfoglalkoztatás esetén érvényesíthető]

Sikerdíj: Sikeres szakmai vizsga esetén a duális képzőhely sikerdíjra jogosult legalább hat hónapig egybefüggően fennálló (vagy korábban fennállt) szakképzési munkaszerződés esetén.

Tanulók támogatása szakmaszerzés után: A tanulónak jár az egyszeri pályakezdési támogatás az első szakma megszerzését követően, valamint a 25 év alatti fiatalok SZJA-kedvezménye (amennyiben 25 év alatti).

Érettségi szünet: A technikumokban az új szakképzési szabályok szerint tanulók most 12. évfolyamosok, így előrehozott érettségi vizsgát tesznek három közismereti tantárgyból. Ezzel kapcsolatban tantárgyanként négy munkanapra mentesülnek a rendelkezésreállási és munkavégzési kötelezettségük alól.

Egybefüggő gyakorlat duális képzésben a rövid ciklusú szakképzési munkaszerződés keretében szervezhető. Folyamatos szakképzési munkaszerződés esetén nincs külön egybefüggő szakmai gyakorlat.

Nyári szabadságok kiadásánál figyelni kell a húsz munkanapos egybefüggő szabadság kiadására. Ez folyamatos szakképzési munkaszerződés esetén kötelező, függetlenül a szakképzési munkaszerződés megkötésének időpontjára.

Nyári szünet: Rövid ciklusú szakképzési munkaszerződés hatályának időpontjának meghatározásakor pedig arra kell figyelemmel lenni, hogy a tanuló számára kötelező a harminc napos egybefüggő nyári szünetet biztosítani.

Nyári szabadságok tervezésénél figyeljenek arra, hogy a megmaradó szabadság kiadható legyen december 31-ig.


Rendezvénynaptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Várható események

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2