Egységesség a békéltető testületek működésében

A fogyasztók és a vállalkozások vitás ügyeinek, panaszainak gyors, ingyenes, bírósági eljáráson kívüli rendezését látja el a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara mellett működő Békéltető Testület immár 20 éve. Az elmúlt két évtized alatt mindig összhang mutatkozott a kamara vezetése és a testület között. Ez most is megnyilvánult, mégpedig akkor, amikor a Békéltető Testület vezetése a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosításával kapcsolatos javaslatait a kamarai vezetők: Gaál József elnök és Sipos Zsolt titkár támogatásával juttatta el a döntéshozók felé.

Nagy örömünkre szolgált a fogyasztóvédelemről szóló törvény módosítását célzó törvényjavaslat, amely elsősorban a testületek működésének egységességét és hatékonyságának növelését célozza meg – fogalmazott Dr. Horváth Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Békéltető Testület elnöke. A hatékonyság növelése érdekében a törvényjavaslat a testületek vezetését professzionális alapokra helyezi, és jelentősen csökkenti a tagok kiválasztása során az adminisztratív terheket. A szeptember 1-jén hatályba lépett törvénymódosítással a jelenleginél is ismertebbé, egyszerűbbé és átláthatóbbá vált a testület működése.

A javaslat elfogadásával a békéltető testületeket a megyei kereskedelmi és iparkamarák működtetik, amelyek anyagi támogatásáról az állam gondoskodik. Nagyon fontos kiemelni, hogy a testületek a jövőben is szakmailag függetlenek maradnak. A békéltető testületi tagok a területileg illetékes kamara által lefolytatott pályázat alapján kerülnek kiválasztásra. Tagságra bárki pályázhat, aki a kiírt feltételeknek megfelel, aminek következtében a tagok között a fogyasztói oldal képviselői és a vállalkozói érdekek képviselői mellett megjelenik a semleges fél is. A pályázók közül a tagokat, illetve az elnököt 3 évre a területileg illetékes kamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara véleményezését követően a fogyasztóvédelemért felelős miniszter választja ki a területileg illetékes kamara által javasolt számban.

A békéltető testület jogi vagy közgazdasági felsőfokú végzettséggel rendelkező tagja egyedül jár el. Háromtagú tanácsban a testület akkor jár el, ha a testület elnöke szerint a fogyasztói jogvita bonyolultsága indokolja, vagy ha azt bármelyik fél kéri.

Az országos eljárási szabályzat kötelező alkalmazásával végre megvalósul a békéltető testületi eljárásokban az egységes gyakorlat, amely mind a fogyasztó, mind a vállalkozások érdekeit szolgálja.


Rendezvénynaptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2