A 650 éves Kecskemét gazdaságtörténeti kincsei – Kecskemét iparosítása

„Csak ott mennek jól a dolgok, ahol a szabó, a szappanfőző, a cukrász és mindenki más is meg van győződve róla, hogy az ő iparán, üzletén fordul meg az állam sorsa.” Széchenyi István gondolata mentén működik az 1990-ben újjáalakult ipartestület, a Kecskemét és Vidéke Általános Ipartestület. Az a szívós kitartás, amelyre az elődök példája tanít, ösztönző ma is a tagságra.

lnia szervezk1945 után a város gazdálkodásának átszervezését a kommunista diktatúra előre elkészített szovjet modelljével kívánták végrehajtani, a paraszti társadalom felszámolását követően újabb jövedelmező üzemek létesítésével. Kecskemét város iparosítási programja ennek a hátránynak a leküzdésére jött létre, felszámolva ezzel a mezőgazdasági munka idényjellegéből fakadó munkanélküliséget. 1947 nyarán elindult a hároméves terv. Ekkor még Kecskemét mezőgazdasági ipari központként volt jelen az állampárt iparosítási szándékaiban.
A fejlesztendő és kibővítendő vállalatok és üzemek mellett sor került azoknak az üzemeknek a megjelölésére is, amelyek továbbfejlesztése nem lett volna célszerű Kecskemét gazdasági életében. Ilyen vállalat volt a Gazdasági Gőzmalom. Érdekesség, hogy a volt Városi Szeszfőzde kapcsán megállapították, hogy akkori helyén nem fejleszthető tovább az iparvágányok hiányában, hiszen a melléktermék (szőlőmag és olajos gyümölcsmagok) feldolgozására szükség lett volna egy közvetlenül a szeszfőzdéhez kapcsolható üzem létrehozására, amely a korábbi működési területen nem lett volna lehetséges.
Tíz év elteltével, 1959-ben végleges határozat született arról, hogy a vidék iparosítása Kecskemétre is kiemelten vonatkozik. Az MSZMP VII. Kongresszusának párthatározata döntött az iparosítás második szakaszáról, amelynek eredménye lett a Budapestről vidékre telepített vállalati gyártóegységek termelésének beindulása, ugyanis városunk minden ehhez szükséges kritériumnak megfelelt.
A különféle gyárüzemek, valamint a BÁCSVÍZ története is nyomon követhető a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett Évszázadok öröksége - Fejezetek Kecskemét gazdaságtörténetéből című kiállításon. A tárlat október 31-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható Kecskeméten a Rákóczi út 4. szám alatt, a volt SZIGMA épületében.

lnia tmogatk


Rendezvénynaptár

July 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2