A 650 éves Kecskemét gazdaságtörténeti kincsei – két háború között

Mi is az a fehér elefánt?
A svájci származású üzletember, Platter János, aki Kecskemét második konzervgyárát alapította meg 1921-ben, a termelés mellett kiemelten fontosnak tartotta a marketinget. A „Platters Gemüseflocken” bejegyzett védjegyén a fehér elefánt embléma szerepelt.

lnia szervezkNagy kincs volt akkoriban a kenyérkeresti lehetőség. Például a Platter-gyár az első világháború utáni válságos években nagyon sok embernek adott munkát.  Az alkalmazottak mellett a beszállítók is számíthattak a Platter-gyárra.
A világháború előtti látványos városfejlesztéshez képest jóval visszafogottabb volt a következő két évtized, de így is születtek olyan eredmények, amelyek napjainkig jelen vannak a mai gazdaság vagy a kulturális örökség részeként. Az új pénzügyigazgatóság számára átalakították az egykori ezredesi lak épületét, felavatták a tanítóképző, a Bodor Zsuzsanna Leányotthon, az új városi bérház, a múzeum és a Piarista Gimnázium épületét. A Klebelsberg-féle tanyai iskolák építésén helyi iparosok dolgoztak. Átadták az aluljárót és a Széktói Strandfürdő új épületeit, folytatódott az útépítési és utcakövezési program. Megépült a hűtőház és a baromfifeldolgozó. A két háború közötti látványos idegenforgalmi programok tudatos tervezéssel, a válságból való kitörés lehetőségeként jöttek létre. A korabeli sajtóban gyakran szerepelt Kecskemét, mint a szőlő, a gyümölcs és a lehetőségek városa, a „Kertmagyarország” példája. Az országos iparos kongresszusra készülve merült fel először a Hírös Hét ötlete. A Kecskeméti Ipartestület tagjainak javaslata az volt, hogy az országos iparos kongresszussal és az ipartestületi jubileumi ünnepségekkel azonos időpontban rendezzék meg a már szokásos kecskeméti barackkiállítást, és a rendezvényt szélesítsék országos méretűvé, mezőgazdasági, ipari és kereskedelmi kiállításoknak is otthont adva. A hagyományteremtő kecskeméti Hírös Hét gondolatát tehát a kecskeméti iparosságnak köszönhetjük. Az ezzel kapcsolatos korabeli dokumentumokat is érdemes megtekinteni a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által rendezett Évszázadok öröksége - Fejezetek Kecskemét gazdaságtörténetéből című kiállításon. A tárlat október 31-ig hétfő kivételével naponta 10 és 18 óra között látogatható Kecskeméten a Rákóczi út 4. szám alatt, a volt SZIGMA épületében.

lnia tmogatk


Rendezvénynaptár

May 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2