EuroSkills - a duális képzés a magyar oktatáspolitika sikertörténete

Fontos, hogy az iskolarendszerben bemutassák a szakmákat is, főleg azokat, amelyekben hiány mutatkozik. Erről beszélt a EuroSkills, a szakmák Európa-bajnokságának szakkonferenciáján Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Elmondta, a duális képzés jó példa arra, hogy a tanulók megismerjék a gyakorlatot is. A magyar oktatáspolitikában a duális képzés a sikertörténetek közé tartozik, ezt támasztja alá a közép- és felsőoktatásban egyaránt jelentősen növekvő tanulószerződések száma. 

A technológiaváltás át fogja alakítani a munkaerőpiacot is, új szakmák jelennek meg, a munkakörök egy része robotizálódik, ugyanakkor a szakmák jelentős része, főleg az emberek közötti kapcsolatra épülők, nem lesznek digitalizálhatók. Palkovics László szólt arról, hogy vállalati vezetők szerint is a digitalizáció a munkaerőpiacon újabb lehetőséget teremt, az eddigi mechanikus munka helyett sokkal nagyobb hatékonysággal elvégezhetők lesznek. Megjegyezte, az új munkakörökhöz a munkaerőnek megváltozott tudásra, tapasztalatra, képességre lesz szüksége.
Az iskolákkal szemben támasztott egyik fontos követelmény, hogy hitessék el a tanulókkal, képesek megtanulni valamit, azt alkalmazni, és életük során a megtanulás és az alkalmazás képességet bármikor meg tudják ismételni - mondta Palkovics László. A miniszter szerint az iskola továbbra is az oktatás elsőszámú helyszíne marad, és ebben a tanárok szerepe fontos. 
Előadásában Palkovics László kitért arra is, hogy a piac egyre nagyobb arányban igényli a műszaki, informatikai, matematikai területhez köthető szakképzettséget, Magyarországon a műszaki területen tanulók létszáma nem elegendő, messze nem tudja kielégíteni a munkaerőpiac igényét. 

A digitális oktatás fontosságát hangsúlyozva Palkovics László elmondta, hogy Magyarország elindította a Digitális jólét programot, ennek egyik fontos eleme a digitális oktatás erősítése, köztük a digitális tananyagfejlesztés, a pedagógusok digitális felkészítése. Az egymással kapcsolatban lévő eszközök száma jelentősen növekedni fog, és ez megváltoztatja a környezetet, a szakképzési rendszernek pedig szerepe van az elkövetkezendő időszak technológiai váltásában - mondta az innovációs és technológiai miniszter.
Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős biztosa a konferencián kiemelte, hogy a globalizáció a nemzetközi munkaerőpiacon is jelentős versenyt hozott, amit már az iskolában meg kell nyerni. Felidézte, hogy felmérések szerint az unióban tízből négy ember nem rendelkezik alapvető digitális ismeretekkel, ezért a bizottság támogatja az új készségek, a digitális oktatás fejlesztését, hiszen ezzel is segítik a munkaerőpiacon való helyezkedést.

Forrás: MTI

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2