Magyar kézműveseket díjaztak - Jánoshalma is remekelt

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2002-ben indította útjára a „Magyar Kézműves Remek” pályázatot. A magyar kézműves hagyományok és adottságaik jobb hasznosítása érdekében született kezdeményezés keretében a kiemelkedő kézműves termékek alkotói a ”Magyar Kézműves Remek” elismerő címben részesülhetnek.

A 2019-ben meghirdetett „Magyar Kézműves Remek” pályázat ünnepélyes díjátadó rendezvényét, amelynek fővédnöke dr. Palkovics László innovációért felelős miniszter, 2019. szeptember 27-én tartották. A díjakat dr. Parragh László MKIK elnök, Pölöskei Gáborné szakképzésért és felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kovács J. Attila MKIK kézműipari alelnök és Horváth Vilmos, az MKIK turizmusért felelős alelnöke adták át.

Bács-Kiskun megyei siker is született! A jánoshalmi Ágoston Erika Terézia hímestojás-festő pályamunkája, a Viasszal írt hímes tojások a tájegységek motívumait jól és egységesen alkalmazza.

2019-ben 124 pályázat érkezett be, melyből 47 remek díjat adtak át, valamint 2 pályázó Elnöki Aranyérem kitüntetésben részesült.

A kézműves szakma teljes körét átfogó pályázati lehetőség értékét a szakmai elismeréssel való díjazás adja meg, marketing, illetve egyéb megjelenési lehetőséget nyújtva számukra. A díjak száma nincs korlátozva, a pályázók teljesítménye számít. Ilyen formában szinte egyedülálló elismerésről van szó.

A „Magyar Kézműves Remek” elismerő oklevél mellett valamennyi díjazott lehetőséget kap arra, hogy használhassa a Magyar Kézműves Remek logót, és a termékéhez meghatározott tartalmú elismerő kártyát (termékcímkét) készíthessen. A cím elnyeréséhez követelmény a termékek eredetisége, nemzeti kultúrát őrző, egyedi értéket képviselő hagyományhűsége, a kivitelezés kiváló minősége és turisztikai hasznosíthatósága.

A díjazott kézműves termékek bővítik az ország, illetve egy-egy régió turisztikai programkínálatát, hozzájárulnak a magyar imázs erősítéséhez. Alkalmas igényes termékek kereskedelmi választékának szélesítéséhez, minőségi színvonalának emeléséhez, a magyar kulturális örökség sajátos közvetítéséhez.

A rendszeresen megújuló pályázati feltételeknek köszönhetően egyre több új kézműipari alkotás is megjelenik a pályaművek között a „hagyományosnak” számító kézműves termékek mellett.

A díjazotak teljes listája itt olvasható.

 

Forrás: MKIK
Kép: MKIK

Rendezvénynaptár

April 2024
M T W T F S S
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Kamarai Videók

Csaladbarat hely vedjegy szolgaltato hely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

Csaladbarat hely vedjegy munkahely WEB SZSZ2020 allo webes felhasznalas

logo

Közösségi Gazdaság- és Társadalomfejlesztési Központ - logó

Kiemelt partnerek

Pályázati tanácsadók

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara - logó

MVP logo GINOP2

MVP logo GINOP2